Ostalo je još samo da nam uvedete porez na vazduh, ovaj zagađeni

Sarajevo – Vlada Federacije BiH u tehničkom mandatu nastavlja usvajati Prijedloge zakona kojim se od radnika i građana želi uzeti sve što mogu kako bi poslodavcima osigurali ubiranje milionskog profita. Najnoviji namet na leđima radnika je povećanje poreza na dohodak sa 10 na 13% i uvođenje poreza na topli obrok, naknadu za prijevo, regres. I sve to bez bilo kakvog osiguranja da će se novac uzet od radnika iskoristiti za povećanje njihovih plata. Vlada premijera Novalića nastavlja biti glavni saveznik poslodavaca koji bi umjesto radnika voljeli imati robove koji će im biti zahvalni na mrvicama koje im daju.

Pokušaj da se radnicima zamažu oči time što im se kaže da oni sa primanjima do 800 KM neće plaćati porez na dohodak je perfidan. Oporezivanjem toplog obroka i naknade za prijevoz istim modelom kako se to radi sa platom te će naknade postati dijelom plate i samim tim uči u ukupna primanja. Više od 50% radnika u ovom trenutku nije pokriveno kolektivnim ugovorima i za njih ne postoji nikakva garancija da će uopće zadržati pravo na topli obrok, nakdanu za prijevoz, regres ili da će ih zadržati u dosadašnjem iznosu.

Kada nas već pokušava ubijediti da se radi o zakonskim rješenjima koja su prisutna u cijeloj Evropi, zašto onda premijer i Vlada na čijem je čelu ne predlože povećanje poreza na dobit?! Zašto budžetke rupe svih godina pokušavaju zakrpiti ili kreditima raznih finanskijskih institucija ili preko leđa građana i radnika? Oprezivanje štednje znači automatski povlačenje sredstava koje građani imaju u bankama što će dovesti do revidiranja kamatnih stopa i to sigurno na štetu građana. Kakav signal time Vlada šalje ljudima koji žive i rade u Federaciji BiH? Je li to način da se svi preostali radnici otjeraju u zemlje Evrope kako bi poslodavci čiji je glasnogovornik premijer mogli uvesti bagatelnu radnu snagu iz afričkih i zemalja dalekog Istoka?

Savez samostalnih sindikata BiH neće podržati bilo kakve izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezima bez prethodnog usvajanja Zakona o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM. Ne očekujemo, naravno, podršku od poslodavaca čije interese u javnosti prezentira g-din Adnan Smailbegović, isti onaj koji je početkom pandemije izjavio da 50% njegovih kolega-poslodavaca i tako treba prestati sa radom. Kad takav odnos ima prema poslodavcima nije ni čudo što radnike tretira na način na koji to čini. Neće minimalna plata od 1.000 KM ostaviti radnike bez posla već neutaživa glad poslodavaca za višemilionskom dobiti i premijera koji preko leđa radnika želi “uljepšati” statističku sliku.

Služba za informisanje

PODIJELI