“Otvoreni studio” Radija Federacije o generalnom štrajku u Arcelor Mittalu Zenica

U ovom izdanju emisije „Otvoreni studio“ govorimo o generalnom štrajku u kompaniji „ArcelorMittal Zenica“, najvećem proizvođaču čelika u našoj zemlji, te posljedicama po tržište čelika i proizvoda od čelika, ali i preduzećima koja su „oslonjena“ na pogone za proizvodnju čelika u Zenici.

Radnici ove kompanije stupili su prije dva dana u generalni štrajk, nakon što su odbili novu ponudu Uprave koja je uključivala povećanje cijene toplog obroka na 6,5 KM, te isplatu naknade za vjerski praznik od 100 KM, uz nastavak iste cijene satnice od 4.40 KM.

Iz Uprave su saopćili da su plaće radnika u januaru ove godine povećane za 16 procenata, te da je prosječna plaća u kompaniji veća za 18 procenata od federalnog prosjeka, ali i da je cijena satnice viša u odnosu na granski kolektivni ugovor. Loši tržišni uslovi uzrokovali su zaustavljanje proizvodnje 11. novembra, a zaustavljena je i doprema rude iz AM Prijedor.

U Zenici trenutno radi 2195 radnika, a oko 3900 radnika je radilo 2008. godine. Više od 1000 radnika su kvalificirani radnici koji za 165 sati imaju početnu plaću od 943 KM, što je neprihvatljivo nasuprot izuzetnim rezultatima, te dobiti koja je veća od 200 miliona KM. Prosječna plaća u ovoj kompaniji je 1450 KM, ali 70 posto ih ima manju plaću.

U emisiji govore Edin Ibrahimagić, zamjenik predsjednika sindikata AMZ i predsjednik sindikata u pogonu Čeličana, Kenan Mujkanović, predsjednik sindikata metalaca ZDK i Dario Antonić, predsjednik sindikata u AM Prijedor.

Urednica i voditeljica Velida Kulenović.

Emisiju možete poslušati putem linka https://federalna.ba/otvoreni-studio-21112023-yycpt?fbclid=IwAR1ziKbo_63Z-9BL3rI4jlOwZc7FYyvZ_jhoKlqKaC_tRZ6xPH5IdPEMnKA

Izvor: federalna.ba

PODIJELI