Otvoreno pismo izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji BiH

Sarajevo, 4. mart 2022. godine

Drastičan rast  troškova života koji radnici i građani  vide i osjete na svakom koraku dobio je i svoju zvaničnu statističku potvrdu. Prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, inflacija u BiH je na rekordnom nivou i rapidno se smanjuju kupovna moć novca i efektivne plate radnika! Ovo  je alarm koji od svih donosilaca odluka u ovoj zemlji traži da budu u stalnom zasjedanju i da hitno izađu sa konkretnim i sveobuhvatnim mjerama koje će barem ublažiti ovaj udar na ionako težak materijalni položaj radnika i građana ove zemlje!

Podaci koji su prije dva dana objavljeni na stranici Zavoda pokazuju galopirajući rast inflacije u januaru 2022. godine u odnosu na prosjek 2021. godine:

  • Ukupni indeks – 5,1%
  • Indeks hrane – 8,1 %
  • Električna energija, stanovanje, plin i drugi energenti – 7,5%
  • Prijevoz – 7,8%

Navedena povećanja ne obuhvataju mjesec februar ove godine, tako da je rast cijena, prema onom što svi vidimo i svjedočimo, sigurno daleko veći, a što će pokazati statistički podaci koji će biti objavljeni početkom aprila.

Imajući u vidu da u strukturi potrošačke korpe  hrana zauzima 46,8%, stanovanje  i komunalne usluge 13,2%, te prijevoz 5,9%, rast troškova samo u ovim stavkama iznosi oko 122 KM na mjesečnom nivou! To je ogroman iznos za većinu radnika, a posebno pogađa one s nižim primanjima.

Od vas, kao donosilaca odluka i nadležnih organa, na prvom mjestu zahtijevamo hitno donošenje Zakona o minimalnoj plati u skladu sa prihvaćenom inicijativom SSS BiH iz prošle godine. Podržavamo istovremeno umanjenje doprinosa i poreza, s tim da se zakonom mora osigurati da pozitivna razlika završi u džepu radnika, a ne poslodavaca.

Također zahtijevamo stavljanje inspekcijskih organa, u punom kapacitetu, u službu provođenja neposredne i efektivne kontrole cijena osnovnih životnih namirnica, u skladu sa Odlukom o kontroli cijena od 8. aprila prošle godine, kao i kontrolu cijena lijekova i goriva.

Zahtijevamo da se bez ikakvog politikantstva najozbiljnije razmotrite sve inicijative koje idu u pravcu smanjenja ili usporavanja rasta cijena, uključujući i umanjenje ili ukidanje PDV na osnovne životne namirnice, lijekove, kao i suspenziju akciza na gorivo, bez obzira da li takve inicijative dolaze od pozicije ili opozicije! Interes građana i radnika ove zemlje mora biti stavljen u prvi plan, sve drugo je nebitno. 

Ne prihvatamo tvrdnje da nema prostora za smanjenje poreza, doprinosa i drugih nameta, jer prostora itekako ima – javni prihodi u Federaciji  su  u 2021. godini isnosili rekordnih 5,6 milijardi KM, što je skoro 10% više nego godinu ranije. Prihodi po osnovu doprinosa iznosili su skoro 4 milijarde KM. U januaru 2022. godine naplaćeno je 653,8 miliona KM doprinosa, što je za 85,6 miliona KM ili 15,1% više nego u januaru 2022. godine.

Podsjećamo da su u Crnoj Gori prošle godine ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje, a najniža neto plata je od 01.01.2022. godine sa 250 povećana na 450 EUR. Za sve postoji rješenje, ako ima volje.

Nadalje, s obzirom da Bosna i Hercegovina ima potencijal da hrani veliki dio Jugoistočne Evrope, nemjerljivo je važno osigurati dodatne i dostatne mjere podrške poljoprivedi na svim nivoima vlasti, od općine, kantona do Federacije. Našim poljoprivrednicima se HITNO moraju osigurati svi uslovi, prije svega sadni materijal, mineralno đubrivo i gorivo, za proljetnu sjetvu i proizvodnju dovoljnih količina hrane, prvenstveno za domaće stanovništvo. Poljoprivredu smo skoro uništili u interesu uvoznih lobija – sad ili nikad je trenutak da ovoj grani, koja nam je egzistencijalno značajna, osiguramo svu moguću pomoć i podršku i što više smanjimo ovisnost od uvoza hrane.

Od poslodavaca zahtijevamo da hitno poduzmu dodatne mjere u cilju ublažavanja negativnih efekata inflacije po materijalni status i standard radnika i njihovih porodica –  da li kroz povećanje plata,  naknada,  naknada koje nemaju karakter plaće (neoporezivih formi) ili na neki drugi način, makar i privremene ili jednokratne prirode ako trenutno ne postoji drugi način. Podsjećamo, iako je Udruženje poslodavaca FBiH prihvatilo dopunu Zakona o električnoj energiji sa povećanjem cijene struje do 50%, usvojen je zakon kojim je to povećanje ograničeno na 20%. SSS BiH je sa svojim članicama podržao ovo rješenje, upravo da bi se stvorio dodatni prostor za povećanje plata i naknada radnicima slijedom uštede na  cijeni struje. Dakle, nema nikakvih izgovora, sad je trenutak da pokažete odgovornost prema svojim radnicima!

Na kraju, pozivamo Federalni parlament da da saglasnost za pokretanje blokova 4 i 5 u Termoelektrani Kakanj i Tuzla, s obzirom da je naša energestka neovisnost u ovim izuzetno turbulentnim vremenima, imperativ.

Svi se nadamo da će ovi poremećaji trajati što kraće, a međusobno razumijevanje i saradnja  svih faktora –  vlasti, poslodavaca i sindikata, biće ključni u njihovom prevazilaženju.

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović

 

PODIJELI