Otvoreno pismo za premijera FBiH

Sarajevo, 3. januar 2018. godine

 

VLADA FEDERACIJE BiH

G-din Fadil NOVALIĆ, premijer

OTVORENO PISMO

 

Bez imalo iznenađenja smo prethodnih dana slušali i gledali Vaše izjave koje ste davali određenim medijima, pokušavajući izigravati glasnogovornika sindikata koji, zbog nepripremljenosti za davanje izjave, koristi svoju maštu i već poznatu slobodnu procjenu da u ime sindikata iznosi neargumentovane stavove. Tako to obično biva kad nespremni sjednete pred novinara/e i kad se nađete u čudu zbog izuzetno jednostavnih pitanja. U tim situacijama se počnete ponašati po vlastitom nahođenju i davati iste takve izjave, bez razmišljanja o posljedicama. Mi, s druge strane, kada koristimo priliku da ukažemo na grešku i pomognemo da se ona ispravi u korist radnika i sindikata, radimo to argumentovano u ime organizacije, iznoseći kompetentne činjenice i podatke. To rade stručni ljudi zaposleni u Savezu samostalnih sindikata BiH.

Sindikat i njegovo rukovodstvo su i formalno i stvarno nestranački kadar, orijentisani isključivo prema radnicima i sindikalnim organima i tijelima, te se ne povode za stavovima bilo koje stranke. Osnovna obaveza sindikata koju on ispunjava jeste briga o radno-pravnim odnosima i socijalnim pitanjima koja se tiču radnika, naših članova. Tu, svakako, spadaju i zakoni koji se odnose na radnike i njihov socijalni, materijalni ili društveni položaj. Tako je naša obaveza bila i jeste da se bavimo i:

–  Zakonom o radu,

–  Zakonom o sigurnosti i zdravlju na radu,

–  Zakonom o PIO, Zakonom o povezivanju radnog staža,

–  Zakonom o štrajku,

–  Zakonom o stečaju,

ali i drugim zakonima koji su lex specialis.

Ovo znači da se sindikat itekako mora baviti Zakonom o PIO, između ostalog, i jer nam je to obaveza i mogućnost određena međunarodnim konvencijama. Da ste premijeru ovo znali ili da ste tražili informaciju od nas, onda ne biste davali izjave u svoje, a ne u ime Vlade na čijem ste čelu o tome da se sindikat ne treba baviti Zakonom o PIO i da prati jednu stranku, odnosno SDP.

Nama u sindikatu je odavno jasno da Vi kao premijer i Vaši savjetnici ne volite sindikat, da radite na njegovoj diskreditaciji, da Vam u tome pomažu mnogi, počev od međunarodnih finansijskih institucija, ponekad poslodavaca, pa do određenih politika koje vas prate. Međutim, mi smo sve jači, neće nas uspjeti uništiti i mi ćemo nastaviti braniti prava naših članova, ali i ostalih radnika. Ne tako davno ste izjavili i da je najniža plata od 406 KM društveno opasna, te stoga ne iznenađuje Vaša “briga” o penzijama.

Na kraju, ponavljamo konkretna pitanja koja smo Vam postavili, a na koja do danas nismo dobili odgovor:

  • Zašto Vlada Federacije BiH osjeća strah i izbjegava napraviti probni izračun visine penzija po novom Zakonu o PIO?
  • Zašto ne želite pogledati istini u oči i priznati da je u realnom sektoru, ali i nekim drugim djelatnostima, plata uvijek bila niža od prosjeka Federacije, te će automatski ti radnici imati manje bodova koji će se dodijeljivati za iznos plate kod obračuna penzije. Više od 100.000 radnika je godinama primalo platu koja je bila u iznosu minimalne plate. Trebaju li oni ispaštati zbog toga? Treba li ih i nakon odlaska u penziju nastaviti kažnjavati, jer će po Prijedlogu zakona oni dobiti 0,5 bodova umjesto 1 boda. Za njihove plate nisu krivi oni, već poslodavci koji su ih isplaćivali u tom iznosu, vlasti koje su to tolerisale i nisu stvarale ambijent poštenim poslodavcima da lakše posluju. Zato tražimo da osnov za izračun penzije bude prosječna plata u realnom sektoru.
  • Zašto moraju ispaštati radnici koji moraju ići u prijevremenu penziju? Govorimo o onima koji su na to primorani, a ne onima koji to rade isključivo zbog vlastite želje. Tim radnicima su radni uslovi vrlo loši, rade najteže i najopasnije poslove, a novim Zakonom će biti kažnjeni po dva osnova: neće imati bodove za godine ranijeg odlaska u penziju i penzija će im biti 4% niža za svaku godinu ranijeg penzionisanja.
  • Zašto oni koji su branili ovu zemlju imaju 0,5 bodova za godinu učešća u odbrani države umjesto 1 boda? Znači, kažnjavaju se jer su učestvovali u odbrani zemlje.

U vezi sa argumentacijom koju smo slušali posljednjih dana o tome “koliko je uplatio doprinosa, tolika će biti i penzija”, ne možemo a da ne pitamo: “Zašto iz Udruženja penzionera nisu ovo postavili kao glavni argument nakon rata?” Da jesu, danas ne bismo imali gotovo 60% penzionera sa minimalnom penzijom. Većina radnika je do rata imala približno jednak iznos uplata u Fond PIO. Ovakvim Prijedlogom zakona je najveći broj onih kojima penzionisanje tek slijedi osuđen da prima minimalnu penziju, koja je po svim mjerilima nedostatna za normalan život.

Znajući sve ovo, bilo je i logično i jedino ispravno o Zakonu o PIO razgovarati sa onima koji predstavljaju sve one koji će tek ići u penziju, a to je sindikat. Upozoravamo Vas i Vaše savjetodavce da je sindikat, kao socijalni partner, zaštićen međunarodnim konvencijama i domaćim zakonodavstvom. S toga smo spremni zaštitu našeg djelovanja tražiti u skladu sa međunarodnim konvencijama, Ustavom i zakonima, a svi oni koji iznose neistine će odgovarati.

Poštovani premijeru,

Slabost svog i rada Vlade Federacije BiH ne prebacujte na sindikat. Vaša najveća greška je uporni pokušaj kompromitovanja sindikata i njegovog rukovodstva. Sindikat je organizacija koja je zvanično najmasovnija, prodržavna i historijski najstarija organizacija, te je oduvijek bio konstruktivan socijalni partner. Boja sindikata je crveno-bijela. To će i ostati i nikada neće biti žuta.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK

Ismet Bajramović

PODIJELI