Ovog 8. marta se sjećamo svih žena nad kojima je izvršeno nasilje

Sarajevo – Malo šta, nažalost, žene u Bosni i Hercegovini imaju za slaviti na Međunarodni dan žena. Mjesecima pa i godinama unazad nas gotovo svakodnevno dočeka nova vijest o izvšenom nasilju nad ženama u njihovim domovima, na radnom mjestu ili ulici. Sve češće ta nasilja imaju i smrtni ishod. Ostaju tako djeca bez majki, roditelji bez kćerki, ostajemo bez prijateljica, kolegica. Radnice još uvijek primaju niže plate od svojih kolega, bez obzira što rade na istim radnim mjestima. Žene se uslovljavaju prilikom zapošljavanja da se ne smiju udati ili ostvariti kao majke. Postali smo, nažalost, društvo u kojem je opasno i nepoželjno biti žena.

Zato ovog 8. marta pozivamo sve odgovorne da se pooštre kazne za nasilje nad ženama, pozivamo ih da ratifikuju Konvenciju Međunarodne organizacije rada broj. 190 o sprječavanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada i tako kao društvo pokažemo spremnost da preuzmemo odgovornost za zaštitu, poboljšanje položaja i povećavanje sigurnosti svih žena u Bosni i Hercegovini.

I, iako nema mnogo razloga za slavlje, u ime Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izražavamo zahvalnost svim ženama u Bosni i Hercegovini zbog svega čime doprinose svojim porodicama, okolini i društvu u cjelini.

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović

PODIJELI