Ponižavanje radnika FBiH u režiji Vlade FBiH, poslodavaca i Mevludina Bektića

Sarajevo – Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje za danas najavljeno usvajanje Odluke Vlade FBiH o minimalnoj plati u Federaciji BiH u iznosu od 543 KM.

U vrijeme kada troškovi života iznose iz mjeseca u mjesec više od 2.000 KM, kada najveći broj radnika nema sredstava ni za ono najosnovnije, u vrijeme kada se dočekujemo poskupljenje energenata, a samim tim i svih životnih namirnica, higijenskih sredstava i proizvoda neophodnih za normalan život radnika i svih drugih stanovnika Federacije BiH, Vlada FBiH, u dogovoru sa podobnim sindikatima i poslodavcima želi zakonski dodijeliti radnicima sadaku koja jedva da pokriva četvrtinu mjesečnih troškova života.

Predstavnici sindikata koji su pristali na taj iznos su načinili veleizdaju svojih članova, ali i svih radnika u Federaciji BiH i morat će im dati pojašnjenje i opravdanje svog stava. Ne znamo kada i na kojim sjednicama su im članovi dali podršku za pristajanje na ponižavanje od strane Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH.

Našu zemlju je tokom ove godine napustilo više od 170.000 građana. Među njima je najviše kvalifikovanih radnika koji su bili primorani otići iz domovine da bi sebi i svojim porodicama osigurali normalan i dostojanstven život. Ovih dana na snagu stupa Odluka o dopuni Protokola 6 CEFTA-e kojim se uklanjaju radne dozvole kao prepreka zapošljavanju naših radnika u zemljama potpisnicama ovog sporazuma. Da li Vlada FBiH planira zasutaviti egzodus radnika nudeći im platu od 543 KM? Kako poslodavci namjeravaju sačuvati neophodnu radnu snagu ako znamo da se već sada bore sa nedostatkom kvalifikovane radne snage? U Crnoj Gori će od 1. januara naredne godine minimalna plata iznositi 450 EUR umjesto dosadašnjih 250 EUR, a da je budžet te zemlje za 2021. godinu iznosio 2,5 milijarde EUR (4,9 milijardi KM) dok je u FBiH bio 5,4 milijarde KM.

Vjerujemo da će zastupnici u Federalnom parlamentu ispoštovati dogovor koji su predstavnici svih Klubova zastupnika postigli u Domu sindikata, kada su prihvatili inicijativu SSSBiH da minimalna plata u FBiH bude 1.000 KM i da će ponovo pokazati da su odgovorniji dio vlasti u FBiH i da rade u interesu građana, samim tim i radnika.

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović

PODIJELI