Pozdravljamo današnje usvajanje Zakona o PIO u Domu naroda Parlamenta FBiH

Sarajevo – Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović uime rukovodstva i članova Saveza samostalnih sindikata BiH upućuje izraze zahvalnosti delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH koji su na današnjoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom  i invalidskom osiguranju. Time su pokazali da imaju sluha za rješavanje problema koji se, između ostalog, odnose i na radnike, tačnije demobilisane borce među njima i njihove porodice. Polako, ali sigurno se vraća povjerenje radnika i građana u zakonodavnu vlast u FBiH i konačno su pravi predstavnici radnika, građana, penzionera i svih drugih koji su im glasovima dali povjerenje. Ostaje nada da će se na njih ugledati i izvršna vlast koja, nažalost, godinama radi sve da uruši prava i dostojanstvo radnika u Federaciji BiH.

Usvajanje novog Zakona o PIO su s posebnom pažnjom pratili naši članovi iz industrijskog sektora i za njih današnje usvajanje znači mogućnost da u penziju odu koju godinu ranije, sa koliko-toliko sačuvanim zdravljem.

Nadamo se da će ovaj pozitivan trend nastaviti i da će zakonodavna vlast biti spremna u budućnosti zaštititi radnike i njihova prava, te da će učiniti ono što je u njihovoj moći da konačno bude definisana minimalna plata u iznosu od 1.000 KM.

Služba za informisanje

 

PODIJELI