Premijer Nikšić i dopremijeri Kraljević i Mijatović razgovarali sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, dopremijer FBiH i federalni ministar finansija Toni Kraljević i zamjenik premijera FBiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović sastali su se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa delegacijom Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

Sastanak je bio prilika da predstavnici sindikata nastave razgovore sa federalnim premijerom i zamjenicima premijera Federacije BiH o zakonskim propisima koji se tiču radničkih prava.

Razgovaralo se, između ostalog, o zakonima o radu, o minimalnoj plaći, o socijalnom dijalogu, te obavezi poštivanja potpisanih kolektivnih ugovora, ali i o uspostavi Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije BiH.

Tokom današnjeg susreta bilo je govora i o fiskalnim zakonima i online fiskalizaciji, a naglašeno je da se radi o ključnim fiskalnim reformama za čije donošenje je neizostavan dijalog sa predstavnicima radnika, te šira javna rasprava.

Predstavnici sindikata su ovom prilikom domaćinima prezentirali svoje dosadašnje aktivnosti, a istakli su važnim da bude objavljen i spisak preduzeća i kompanija koje su isplatle finansijsku pomoć svojim uposlenicima na osnovu uredbe Vlade Federacije BiH. Sindikat je ukazao i na potrebu formiranja Vijeća za zaštitu na radu.

Premijer i dopremijeri su istakli važnost dijaloga sa sindikatima, kao i rad na tome da im se omogući što bolji položaj i poštivanje ostvarenih prava.

Iz SSS-a BiH su istakli da su zadovoljni stepenom socijalnog dijaloga sa aktuelnom Vladom FBiH, naglasivši značaj dijaloga u cilju zaštite interesa radnika kod ostvarivanja njihovih prava i rješavanja problema. Kao pozitivan primjer djelovanja Vlade FBiH naveli su slučaj ArcelorMittala, kazavši da je Vlada u tom slučaju stala u zaštitu svojih radnika.

S obzirom da je sastanak održan uoči Praznika rada bila je ovo prilika da čelnici Vlade FBiH i delegacija SSS-a BiH svim radnicima zajedno čestitaju ovaj praznik.

Preuzeto sa: fbihvlada.gov.ba 

PODIJELI