Prenosimo: Vlada BPK Goražde je jedan od lidera koja poštuje socijalni dijalog i koja ima senzibilitet prema problemima radnika i sindikatima

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas su boravili predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH na čelu sa predsjednikom Selvedinom Šatorevićem. 

Na  sastanku sa premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aidom Obućom, a  kojem su između ostalih prisustvovali i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija te predstavnica Sindikata osnovnog obrazovanja BPK Goražde Senada Tabaković,  razgovarano je o aktivnostima koje su vođene u osnovnom i srednjem obrazovanju s ciljem poboljšanja uslova rada prosvjetnih radnika, s akcentom na uvođenje novog modela nastave pojavom pandemije virusa COVID-19, to jeste uvođenje online nastave.

Kako je istaknuto, na ovaj način predstavnici Sindikata svojom posjetom željeli su dati podršku Vladi BPK Goražde u svim naporima koje čini u vezi poboljšanja uslova rada prosvjetnih radnika u osnovnim i srednjim školama na prostoru BPK Goražde, kao i cjelokupnom obrazovnom sistemu.

„Vlada BPK Goražde je jedan od lidera koja poštuje socijalni dijalog te koja ima senzibilitet prema problemima radnika i sindikatima, smatrajući ih iskrenim socijalnim partnerima.  Razgovori s njima su u punom principu međusobnog uvažavanja i povjerenja, onako kako to treba da bude kod socijalnih partnera. Očekujemo da će se taj trend nastaviti i u narednom periodu i ovom prilikom ponudili smo im svaku moguću pomoć u smislu zahtjeva prema višim nivoima vlasti. Smatramo da ovaj kanton i ovaj grad definitivno zaslužuju bolji i konkretniji odnos kako države i Federacije BiH i svih njenih stanovnika koji žive ovdje, a  Savez samostalnih sindikata će zaista imati iskrenog partnera u takvim nastojanjima“-ovom prilikom istaknuo je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće,  pregovori u vezi potpisivanja kolektivnih ugovora u osnovnom i srednjem obrazovanju, u skladu sa finansijskim mogućnostima, u narednom periodu će se intezivirati.

„Dogovori oko potpisivanja Kolektivnog ugovora kada je u pitanju srednje obrazovanje su okončani, a kada je u pitanju osnovno obrazovanje, pregovori su počeli i oni će se u narednom periodu intezivirati. Nadamo se da ćemo i taj kolektivni ugovor u nekom narednom periodu imati na dnevnom redu sjednice Vlade, jer nama su prosvjetni radnici jako bitni iz razloga što su oni u neposrednom i prvom kontaktu sa populacijom koja nam je najbitnija, a to su naša djeca. Želimo prije svega da u skladu sa našim finansijskim mogućnostima i novonastalim okolnostima imamo zadovoljne prosvjetne radnike na području našeg kantona“-riječi su premijerke BPK Goražde Aide Obuće.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji na području našeg kantona, ona se prati svakodnevno; donose se odluke i mjere čijim provođenjem bi se trebalo spriječiti širenje virusa ne samo u  obrazovnom sistemu,  već i u  drugim djelatnostima  na području našeg kantona a  kako ističe premijerka, prije samog donošenja razmotrit će se sve mogućnosti,  kako niti jedna odluka ne bi bila donesena ishitreno.

Iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde ističu spremnost škola da djeluju u skladu sa kriznim planovima ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

„Smatramo da nema smisla da cijeli obrazovni sistem prebacimo na online nastavu, jer imamo škole u kojim nemamo niti jedan slučaj zaraze, tako da ćemo zajedno sa Kriznim štabom pratiti situaciju i oni će donijeti odluke“- kazao je nakon sastanka ministar Arman Bešlija.

Izvor: Zvanična stranica Vlade BPK Goražde http://www.bpkg.gov.ba/

PODIJELI