PRVOMAJSKI PROGLAS SSSBiH

Kako pandemija COVID-19 pustoši širom svijeta, doživljavamo najveći pokazatelj solidarnosti u ljudskoj historiji.

U ovom trenutku je većina svjetske populacije zatvorena u svoje domove kako bi se spriječilo brzo širenje virusa unutar zajednica, te zaštitili stariji i oni koji već imaju neka hronična oboljenja. Ekonomski i socijalni utjecaj zbog zaustavljanja života i dotoka sredstava za život potpuno je poremetio svijet rada i učinio da najveći teret podnose radnici koji imaju najniža primanja. Fokus borbe protiv pandemije u cijelom svijetu je na zadržavanju i sprječavanju širenja, te davanju podrške zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji, kao i svima onima koji nam prethodnih sedmica osiguravaju najnormalniji mogući život u ovim vanrednim okolnostima.

Ovog 1. maja pozdravljamo radnike u zdravstvu, oblasti njege i zbrinjavanja čiji rad je ključan za spašavanje života i pružanje vitalnih usluga. Zahvalnost izražavamo i zaposlenima u trgovinama, komunalnim preduzećima, policajcima i radnicima u obrazovanju. Svi oni sedmicama odgovorno i časno obavljaju svoje radne zadatke i uprkos vanrednim okolnostima pomažu svima nama. Ne smijemo zaboraviti ni poljoprivrednike, rudare, prijevoznike, zaposlene u telekomunikacijama, poštama i medijima bez kojih bi bilo nemoguće preživjeti vrijeme pandemije.

Utjecaji ove krize brutalno su razotkrili neuspjehe modela globalizacije koji je nametnut radnicima i radnicama. Javni zdravstveni sistemi su oslabljeni štednjom, a narušena prava radnika ostavila su desetine hiljada radnika u našoj zemlji nezaštićenim. O tome svjedoči brojka od više od 30.000 radnika koji su za manje od dva mjeseca ostali bez posla. Umjesto da naša vlada usmjeri svoj rad ka konkretnoj podršci očuvanju radnih mjesta, promjenama Zakona o radu se žele dodatno urušiti prava radnika i radnici u svakoj narednoj vanrednoj situaciji ili stanju nesreće ostaviti na milost i nemilost poslodavaca.

Osuđujemo sve one koji odbijaju saradnju sa sindikatima, negiraju stvarnost pandemije ili dopuštaju nasilje i kršenje ljudskih prava nad vlastitim narodom i radnicima. Jednako tako osuđujemo korporativne grabežljivce koji žele dobiti profit iz krize. Tražimo da sve kompanije poštuju prava radnika i insistiraju na tome da vlade to osiguraju.

Osuđujemo nastojanja poslodavaca da u vrijeme pandemije potpuno uruše radno zakonodavstvo i vrijeme krize iskoriste za ostvarivanje davno postavljenih ciljeva da se potpuno devalviraju i u konačnici ukinu kolektivni ugovori, oslabi rad i utjecaj Sindikata i Vijeća zaposlenika, a radnici isključivo ovise od njihove dobre volje kada su u pitanju njihove plate, naknade i prava koja imaju prema međunarodnim konvencijama i pozitivnim zakonskim rješenjima.

Takođe, osuđujemo i sve predstavnike sindikata koji aktivno učestvuju u akciji rušenja radničkih prava, prihvatajući pregovore o izmjenama i dopunama Zakona o radi i nudeći neka rješenja koja su još nepovoljnija od onih koje nudi Vlada FBiH. Neprihvatljivo je da bilo koji sindikalac pristane na kozmetičke izmjene pojedinih odredbi kojima se radnicima baca prašina u oči, a ide na ruku poslodavcima i Vladi.

U središtu oporavka i obnove moraju biti velika ulaganja u javno zdravstvo i brigu kako bi se svima osigurao pristup i potpuno poštivanje prava svih radnika. Cilj moraju biti potpuna zaposlenost, uz dostojanstven rad za sve, formalizacija neformalnog rada i ukidanje nesigurnog rada.

Mora se definisati najniža plata koja će biti dovoljna za pokrivanje bar polovine potrošačke korpe. Neprihvatljivo je da prosječna plata iz mjeseca u mjesec pokriva manje od polovine minimalnih troškova života za četveročlanun porodicu. Svim radnicima se mora osigurati pravo na kolektivno pregovaranje. Ovo je vrijeme za saradnju svih s ciljem finansiranja socijalne zaštite za sve. Ne smiju biti okrenuta leđa onima kojima je ona najpotrebnija.

Protuotrov ovoj krizi je u solidarnosti koja je životna snaga sindikata, kroz historiju i danas. Moramo zajedno raditi na prevladavanju početnog vala COVID-19 i pripremiti se za budućnost. Gdje god da se nalazimo i kakve god da su naše razlike, živimo u jednom svijetu. Sindikati znaju da solidarnost djeluje. Moramo to učiniti za cijeli svijet.

 

Sarajevo, 1. maj 2020. godine

PODIJELI