Puna podrška Štrajku upozorenja Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo

Broj: 01-III-207/20

Sarajevo, 8. novembar 2020. godine

SINDIKAT SREDNJEG I VISOKOG OBRAZOVANJA, OGOJA, NAUKE I KULTURE KANTONA SARAJEVO

g-din Faruk BEŠLIĆ, predsjednik

Predmet: Podrška Štrajku upozorenja

Poštovani kolega Bešliću,

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine daje punu podršku Tebi i svim kolegama i kolegicama iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Kantona Sarajevo koji danas organizuju Štrajk upozorenja. Imajući u vidu činjenicu da prosvjetni radnici već mjesecima ulažu ogromne napore da u vrijeme pandemije i vanrednih okolnosti, koristeći u najvećem broju slučajeva svoja privatna sredstva, osiguraju kvalitetan obrazovni proces za učenike u Kantonu Sarajevo, smatramo da je neprihvatljivo da se upravo sada dovodi u pitanje radno-pravni status i socijalno-ekonomski položaj zaposlenih u obrazovanju.

Takođe, u vrijeme kada vlade širom svijeta pokušavaju maksimalno zaštititi i nagraditi zaposlene u sektorima koji su bili najizloženiji tokom pandemije COVID-19, uključujući i zaposlene u obrazovnim institucijama, neshvatljivo je da Vlada KS ne želi potpisati Kolektivni ugovor sa Sindikatom srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo i time osigurati egzistenciju zaposlenih u srednjim školama, naučnim i institucijama kulture na području Kantona Sarajevo. Nadamo se da će kod nadležnih prevladati zdrav razum i da neće biti potrebe da se nakon Štrajka upozorenja organizuje i Generalni štrajk, jer bi u tom slučaju najveći gubitnici bili učenici u KS.

Savez samostalnih institucija sa svim svojim kapacitetima  stoji na raspolaganju kolegama i kolegicama  iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Kantona Sarajevo.

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović

PODIJELI