Radnici potpisali novi kolektivni ugovor s Arcelor Mittalom

2.200 radnika Arcelor Mittala od danas rade po novom kolektivnom ugovoru. Rezultat je to radničke borbe koja je trajala 26 dana, nakon čega je posredstvom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine s poslodavcem postignut dogovor. U narednim danima očekuje se i pokretanje proizvodnje u ovoj kompaniji.

Iako nije došlo do povećanja plata, kako su iz Sindikata, između ostalog, zahtijevali, novi kolektivni ugovor potpisan danas s kompanijom Arcelor Mittal donosi brojne benefite za radnike.

“Prezadovoljan sam, kao i većina radnika. Uz januarasku platu dobit ćemo 2.520 KM bonusa, svi radnici. Dobijamo veći topli obrok – sa 5 KM na 7,5 KM, retroaktivno od 1. juna. Bit će i 100 KM za bajramluk i regres ove godine uz aprilsku platu u maju”, navodi Rašid Fetić, predsjednik Sindikata radnika Arcelor Mittala Zenica.

Nakon što su sedam mjeseci radnici Arcelor Mittala radili bez kolektivnog ugovora, dogovor o potpisivanju je postignut 26. dana generalnog štrajka. Time je, ističu iz sindikata, trasiran put i za ostale kompanije iz metalskog sektora, ali i pokazana važnost ozbiljnijeg odnosa svih struktura vlasti prema pravima radnika.

“Da najozbiljnije rade na poboljšanju materijalnog položaja radnika, imajući u vidu činjenicu da bilježimo egzodus tadne snage iz Bosne i Hercegovine. Jedini način da se ti radnici zadrže je da se, prije svega, njihova materijalna prava iz radnog odnosa dovedu na onaj nivo kako i zaslužuju”, ističe Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a.

Osim u Arcelor Mittalu, u ovom kantonu kolektivni ugovori iz metalskog sektora potpisani su u tešanjskoj Pobjedi i Man Hummelu. I za ostale sindikalne članice slijedi borba u ostvarivanju svojih prava.

“Na taj način u režim kolektivnih ugovora doveli smo više od 3.000 radnika u metalskom sektoru u ZDK-u. To je 70% našeg članstva i možemo reći da smo na ovaj način najvećem broju naših članova osigurali zaštitu zvanu kolektivni ugovor”, poručuje Mujkanović.

Pokretanje proizvodnje u Zenici najavljeno za naredne dane stvorit će uslove i za obnovu iskopa ruda u prijedorskom Arcelor Mittalu gdje trenutno radi gotovo 800 radnika.

Snimak možete pogledati na https://federalna.ba/radnici-potpisali-novi-kolektivni-ugovor-s-arcelor-mittalom-d7lda?fbclid=IwAR16yjutZ_uSNYdzFRiGifzYWz8iGga0AXQlbh3WqJ7L-dyJLqpUC-6WWzI

Izvor: federalna.ba

PODIJELI