Radnicima BH Telecoma koji su u štrajku zabranjen ulazak u kompaniju

Sarajevo – Nakon što je Vlada FBiH mjesecima odbijala potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u Federaciji BiH, Sindikat BH Telecoma je donio odluku o organizovanju štrajka radnika te kompanije. Štrajk je započeo 9. novembra 2020. godine i, bez obzira na razne pritiske, odvijao se bez većih problema. Sve vrijeme trajanja štrajka Sindikat BH Telecoma je pozivao Upravu kompanije i Vladu FBiH da sjednu za pregovarački sto i ispregovaraju Granski kolektivni ugovor kojim će biti zaštićena egzistencija nekoliko hiljada radnika i članova njihovih porodica.

Danas je napravljen presedan s kojim se sindikat do sada nije susretao i koji predstavlja grubo kršenje sindikalnih i radničkih prava. Naime, radnicima BH Telecoma koji su u štrajku je zabranjem ulazak u zgradu Direkcije BH Telecoma. Radnici obezbjeđenja fizički sprječavaju radnike da dođu na svoja radna mjesta, a pozvana je i policija. Sindikat neće pristati na ovakav tretman od strane poslodavca i poduzet će sve zakonom dozvoljene mjere da se osudi i prekine ova tortura radnika BH Telecoma.

Pozivamo sve medijske kuće u našoj zemlji i regionu da se uključe i upoznaju javnost sa dešavanjima u BH Telecomu. U pitanju je sigurnost radnika, kako njihova egzistencijalna, tako i fizička.

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović

 

PODIJELI