Reagovanje na izjavu Zlatka Hurtića u 2. dnevniku FTV 21. maja 2020. godine

FEDERALNA TELEVIZIJA

 Reagovanje na izjavu g-dina Zlatka Hurtića

Poštovani,

Obraćamo Vam se u vezi sa izjavom g-dina Zlatka Hurtića, savjetnika premijera Federacije BiH objavljenoj u Drugom dnevniku Vaše televizije 21. maja 2020. godine, te Vas molimo da, u skladu sa novinarskom etikom i pozitivnom medijskom praksom, u cjelosti objavite sljedeći tekst, kao reakciju na gore navedenu izjavu:

“Godinama već svjedočimo pokušajima g-dina Zlatka Hurtića da svaki jasan i argumentovan stav Saveza smaostalnih sindikata BiH ili neke od sindikalnih organizacija koje djeluju u okviru našeg Saveza nipodaštava i naziva posljedicom političke manipulacije od strane predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH. Jasno nam je da je to posljedica svjesnosti g-dina Hurtića da mu SSSBiH, na čelu sa predsjednikom Šatorovićem, stoji kao smetnja i jedina brana njegovim pokušajima da nametne negativna zakonska rješenja za radnike u Federaciji BiH. On je osoba koja je pisala i posljednja dva zakona kojima se direktno derogiraju prava radnika, a što je potvrdio i Federalni ministar za rad i socijalnu politiku g-din Vesko Drljača. Na njegovu žalost postoji još sindikata koji se ne boje stvari nazvati pravim imenom i javno objaviti imena ljudi koji svojim radom idu na štetu radnika koje mi zastupamo. Jedan od tih sindikata je i Sindikat Arcelor Mittala Zenica, na čijem se čelu nalazi kolega Zuhdija Kapetanović. Iza te organizacije stoje godine borbe za što bolji položaj radnika u toj kompaniji  i suludo je i pomisliti da bi kolega Kapetanović dozvolio sebi da bude izmanipulisan od strane jednog čovjeka, u ovom slučaju Selvedina Šatorovića, i da istupa u javnosti bez argumenata i jasnih stavova radnika koje zastupa.

Pozivamo g-dina Hurtića da, umjesto što konstantno pokušava skrenuti pažnju javnosti sa onoga što se radnicima sprema ukoliko budu usvojeni njegovi prijedlozi zakonskih rješenja i aktivnosti sindikata u odbrani radničkih prava predstaviti kao nepostojeći lični sukob između njega i predsjendika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića, svoje vrijeme, trud i znanje usmjeri ka kreiranju zakonskih rješenja kojima će se radnicima u Federaciji BiH osigurati dignitet, poštivanje prava, plate dostojne normalnog života i njihovo dostojanstvo.”

Služba za informisanje

PODIJELI