Reagovanje na tekst objavljen u Oslobodjenju 09.04.2015. na strani 14. – dostavlja se

Broj: 01-III-171/15

Sarajev犀利士
o, 9. april 2015. godine

 

Oslobodjenje

G-dja Vildana SELIMBEGOVIĆ, glavna i odgovorna urednica

 

 

Predmet: Reagovanje na tekst objavljen u Oslobodjenju 09.04.2015. na strani 14. – dostavlja se

 

Poštovana,

U četvrtak, 09.04.2015. godine, u Oslobodjenju je na strani 14. objavljen intervju sa g-dinom Safudinom Čengićem, predsjednikom UO Udruženja poslodavaca FBiH, a koji potpisuje g-din Jakub Salkić. S obzirom da je tema o kojoj se razgovaralo vrlo aktuelna, a da se u velikoj mjeri tekst odnosi na prava radnika i radnica, kolektivne ugovore i sl., u nastavku Vam dostavljamo reagovanje Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

„Svjesni činjenice da neformalna ekonomija predstavlja rak ranu cjelokupne ekonomije Bosne i Hercegovine, te da direktno šteti ne samo radnicima i državi, već i odgovornim poslodavcima, nezaposlenim osobama i penzionerima, Savez samostalnih sindikata BiH organizovao je Okrugli sto o neformalnoj ekonomiji, koji je na jednom mjestu okupio predstavnike sindikata, poslodavaca, Porezne uprave, fondova PIO/MIO i zdravstvenog osiguranja FBiH, Uprave za inspekcijske poslove, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Svi učesnici su se saglasili da je jedan od najbitnijih preduslova da se nivo neformalne ekonomije smanji na najnižu moguću mjeru poštivanje postojećih zakonskih i podzakonskih akata. Predstavnici medija su pozvani da proprate rad Okruglog stola i još jednom upoznaju bh.javnost sa problemom neformalne ekonomije, koja šteti svima nama.

Već mjesecima traju otvoreni pritisci na sindikat da pristane na usvajanje novog Zakona o radu, kojim bi se ukinuli kolektivni ugovori, ugovori o radu na neodređeno vrijeme, te derogirala prava radnika, i poslodavci koriste svaku priliku da postojeći Zakon o radu predstave kao neefikasan, te okrive kolektivne ugovore za nepoštivanje obaveza prema radnicima i državi od strane brojnih poslodavaca.  To se desilo i u pomenutom intervju, koji je g-din Čengić iskoristio da, umjesto da govori primarno o neformalnoj ekonomiji, Okruglom stolu kojem je prisustvovao na poziv SSSBiH i ponudi rješenja za taj problem, okrivi kolektivne ugovore, zaboravljajući pri tome da su potpisnici tih istih kolektivnih ugovora poslodavci, sindikati i vlade. Nije istina da je u BiH nemoguće izmijeniti kolektivne ugovore. G-din Čengić zna da za to postoje zakonom određene procedure i da se svaki sporazum između poslodavaca i sindikata, pa samim tim i kolektivni ugovor može mijenjati, ali isključivo uz saglasnost obje strane. A, SSSBiH je uvijek bio i jeste spreman za razgovore.“

S poštovanjem,

 

Služba za informisanje

PODIJELI