Saopštenje Regionalnog sindikalnog savjeta “Solidarnost”

Podgorica, Crna Gora – Povodom održavanja 2. Ministarske konferencije o zapošljavanju i socijalnim pitanjima 8. jula 2021. godine u Ljubljani:

Mi, sindikalne centrale, članice Regionalnog savjeta „Solidarnost“: Savez slobodnih sindikata Slovenije, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Savez samostalnih sindikata Republike Srpske, Savez samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, Savez samostalnmih sindikata Makedonije, Konfederacija slobodnih sindikata Makedonije, Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Savez sindikata Crne Gore;

  • pozdravljamo aktivan pristup EU na početku predsjedavanja Slovenije Savjetom EU. Jasno definisanje ciljeva za rješavanja zdravstvene krize i ekonomskog oporavka i prioriteta koji uključuju povećanje investicija, otvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta uz očuvanje postojećih, postizanja klimatski neutralne Evrope, jačanje evropskog socijalnog modela, zaštita demokratije, ljudskih prava, sloboda i naročito nastavak procesa proširenja EU, za Zapadni Balkan su od izuzetne važnosti. Niko od nas ne može sam da riješi velike izazove našeg vremena. Potrebna nam je evropska i međunarodna saradnja.
  • U tom smislu pozdravljamo održavanje EU – Zapadni Balkan Ministarske konferencije o zapošljavanju i socijalnim pitanjima na samom početku slovenačkog predsjedavanja. Ali je neshvatljivo što vlade i resorna ministarstva nijesu pravovremeno, ili nijesu uopšte, uključili sindikate u pripreme Ministarske konferencije. Neprihvatljivo  je da se o pitanjima svijeta rada raspravlja bez sindikata. Stoga sindikati, članovi RSS Solidarnost izražavaju razočaranje i protest zbog ovakvog propusta.
  • Kriza prouzrokovana COVID-19 je, između ostalog, ogolila sve nedostatke prethodnih politika uključivanja mladih na tržište rada. Krajnje je vrijeme za puno uključenje socijalnih partnera na ostvarenju dostojanstvenog rada za mlade, što podrazumeva dobre uslove, pristojne zarade, ugovore o radu na neodređeno vreme i mogućnosti za profesionalno napredovanje. Mladi moraju biti u fokusu Inovacione agende koja ima za cilj da zapadni Balkan približi Evropskoj uniji. Krajnje je vrijeme da im pružimo istinsku podršku da zajedno radimo na ostvarenju njihovih ideja, projekata i potencijala.
  • Smatramo da je potrebno potvrditi prepoznatljivost regiona Zapadnog Balkana, kao jednog od glavnih geostrateških prioriteta EU što u praksi znači veće prisustvo EU, pojačane aktivnosti u vezi sa proširenjem i veću dostupnost fondova za razvoj regiona, kao i konkretnije učešće sindikata u procesima socio-ekonomskog oporavka, pravedne energetske tranzcije i održivog razvoja.

Regionalni sindikalni savjet „Solidarnost“ osnovan je 2011.godine i čine ga  navedene reprezentativne sindikalne centrale. Savjet je osnovan u Ljubljani, u koordinaciji sa Evropskom konfederacijom sindikata – ETUC i uz finansijsku podršku Fondacije Friedrich Ebert, te kasnije i Evropske komisije.

PODIJELI