Saopštenje za javnost – 11. vanredna sjednica Glavnog odbora SSSBiH

Sarajevo, 1. juni 2017. godine

 

MEDIJI

Saopštenje za javnost

11. vanredna sjednica Glavnog odbora SSSBiH

 

            U Sarajevu se danas (01.06.2017.) održava 11. vanredna sjednica Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH, kojoj prisustvuju i svi predsjednici granskih sindikata koji nisu članovi ovog organa. Raspravlja se, između ostalog, o Općem kolektivnom ugovoru za FBiH, koji istječe 22. juna 2017. godine, granskim kolektivnim ugovorima, te o setu zakona koji se trenutno nalaze u parlamentarnoj proceduri.

            Predsjedništvo Glavnog odbora SSSBiH će formirati radnu grupu čiji je zadatak da u najkraćem roku održi sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH kako bi se dogovorilo produženje važenja Općeg kolektivnog ugovora. Ukoliko se postigne dogovor i OKU produži, Glavni odbor zadužuje predsjednika SSSBiH da ponovo od Vlade FBiH i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike traži njegovo proširenje na sve poslodavce i zaposlene u Federaciji BiH.

            U slučaju da se ne produži važenje OKU, Glavni odbor SSSBiH će na vanrednoj sjednici donijeti sve potrebne odluke kako bi se, korištenjem svih raspoloživih metoda sindikalne borbe, došlo do rješenja. Glavni odbor daje punu podršku i pružit će potrebnu pomoć svim granskim sindikatima koji do sada nisu ispregovarali i zaključili granske kolektivne ugovore.

            Kada je riječ o setu zakona koji se trenutno nalaze u parlamentarnoj proceduri, Glavni odbor je potvrdio ranije usvojene primjedbe na Nacrt zakona o štrajku, Nacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, Nacrt zakona o doprinosima i Nacrt zakona o porezu na dohodak, a prihvaćene su primjedbe Komisije za praćenje propisa i sumiranje javnih rasprava koje se odnose na Nacrt zakona o stečaju, Nacrt zakona o sigurnosti i zaštiti na radu, te Prednacrt zakona o uvezivanju radnog staža.

            Glavni odbor SSSBiH je usvojio inicijativu Sindikata hemije i nemetala FBiH u vezi sa usvajanjem dopune Zakona o privrednim društvima koju će na sjednici ESV FBiH prezentirati predsjednik SSSBiH.

Služba za informisanje

PODIJELI