Saopštenje za javnost – 14. Vanredna sjednica Predsjedništva Glavnog odbora SSSBiH

Sarajevo, 12. april 2017. godine

MEDIJI

Saopštenje za javnost

Održana 14. Vanredna sjednica Predsjedništva Glavnog odbora SSSBiH

 

Danas, 12. aprila 2017. godine u Sarajevu je održana 14. Vanredna sjednica Predsjedništva Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH na kojoj je, između ostalog, bilo govora o ovogodišnjem obilježavanju 1. maja – Međunarodnog praznika rada. Zaključeno je da se tog dana u Sarajevu održi Proširena sjednica Glavnog odbora SSSBiH kojoj će prisustvovati članovi svih organa i tijela SSSBiH i granskih sindikata-članica SSSBiH. Najveći radnički raznik će biti iskorišten za zauzimanje jasnog stava o svim narednim aktivnostima SSSBiH, posebno kada je riječ o odgovoru na atake na radnička prava od strane izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH, a koja se posebno ogleda u namjeri donošenja seta zakona kojim se ta prava dodatno derogiraju.

Na sjednici su razmatrani i tekstovi zakona o kojima će se sutra očitovati Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH. Kako je riječ o zakonima koji se direktno tiču nivoa prava radnika i njihovog socijalno-ekonomskog položaja, definisan je stav sindikata po svakom od pojedinačnih zakona, a koji će sutra delegacija SSSBiH prezentovati na sjednici ESV FBiH. Pored toga, razgovaralo se i o tekstu Zakona o šumama, te se daje podrška sindikatima uključenim u javnim rasprave s ciljem donošenja zakona koji neće umanjiti prava zaposlenih u sektoru šumarstva.

Predsjedništvo Glavnog odbora SSSBiH daje podršku radnicima koncerna Agrokor u BiH i izražava nadu da će rješavanje teške situacije u kojoj se kompanija našla proći bez gubitaka prava radnika i uz poštivanje njihovih ugovora. Takođe, daje se podrška i sindikatima obrazovanja u njihovoj borbi da se konačno izvrši potpuna depolitizacija obrazovanja u Federaciji BiH.

Služba za informisanje

PODIJELI