Saopštenje za javnost – 28. april – Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu

Sarajevo, 27. april 2017. godine

MEDIJI

1. april – Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu

Međunarodna organizacija rada (ILO-International Labour Organization), od 2003. godine, 28. april obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, a taj isti datum svjetski sindikalni pokret obilježava i kao Dan sjećanja na umrle i ozlijeđene radnike. Taj dan je prilika da odamo počast svim žrtvama nesreća na radu i preminulima zbog ozljeda na radu i/ili profesionalnih bolesti.  Procjenjuje se kako u svijetu svake godine na radu smrtno strada oko 2 miliona radnika, uz 260 miliona povreda na radu.

S obzirom da je u Federaciji BiH još uvijek na snazi Zakon o zaštiti na radu iz 1990. godine, ponovo tražimo od predstavnika zakonodavne vlasti da hitno usvoje Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu, koji već godinama leži negdje u ladici Federalnog parlamenta. Povećanje broja smtrnih slučajeva i povreda na radu, a kojem svjedočimo iz godine u godinu, dodatna je potvrda neophodnosti zakonskog regulisanja ove obaveze. Kada je riječ o životu radnika ne smije biti nikakvih kalkulacija, jer i samo jedan smrtni slučaj je previše.

Cilj Saveza samostalnih sindikata BiH ostaje zaštita prava radnika, uključujući i njihovo pravo na bezbjedno radno mjesto. To treba biti zajednički cilj i poslodavaca i vlasti, a moguće ga je ostvariti razvojem socijalnog dijaloga i partnerstva, kulture prevencije i unaprjeđivanja zaštite na radu kako bismo osigurali sigurna i zdrava mjesta rada koja pridonose dobiti radnika i poslodavaca, rastu produktivnosti, konkurentnosti, smanjivanju troškova zbog povreda i profesionalnih bolesti, te ekonomskom rastu i razvoju.
Da bismo to postigli ključno je da svi akteri od uprava, nadređenih do svakog pojedinog radnika praktično prihvate da je zaštita na radu sastavni dio poslovnog planiranja, organizacije i izvođenja procesa rada, odnosno obavezni dio radne kulture.