Dosta je bilo sataniziranja radničkih prava

Danas, 29. marta 2017. godine u Sarajevu je održana 18. sjednica Predsjedništva Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH na kojoj je, između ostalog, bilo govora o štetnosti donošenja predloženih zakona o doprinosima i porezima. Oni, te Zakon o štrajku i Zakon o mirnom rješavanju sporova predstavljaju završni udarac Vlade Federacije BiH na prava radnika u Federaciji BiH. Njihovim usvajanjem bi se konačno završio projekat koji Vlada FBiH, pod krinkom reformskih procesa, vodi posljednje dvije godine, a koji za cilj ima ukidanje svih radničkih prava, kolektivnih ugovora, sindikata, a samim tim i glasa radnika uopće.

Predsjedništvo GO SSSBiH osuđuje podmukli odnos Vlade FBiH prema granskim sindikatima s kojima do sada nisu potpisani kolektivni ugovori, posebno prema Sindikatu BH Telecoma i HT Mostara. Daje se puna podrška svim aktivnostima kolega iz ova dva sindikata. Takođe, osuđuje se i kontinuirano nepoštivanje zaključaka ESV FBiH od strane Vlade FBiH, posebno onih koji su vezani za proširenje Općeg kolektivnog ugovora, te rokove da se ispregovaraju i potpišu svi kolektivni ugovori.

Predsjedništvo GO SSSBiH je usvojilo zaključak da ovogodišnje obilježavanje 1. maja – Međunarodnog praznika rada bude u znaku protesta zbog maćehinskog odnosa Vlade FBiH prema radnicima u Federaciji BiH, najavljenog donošenja zakona kojima se i konačno potpuno derogiraju i ukidaju radnička prava, te nepoštivanja sindikata kao ravnopravnog socijalnog partnera.