Saopštenje za javnost – Blokiranje rada organa Saveza samostalnih sindikata BiH

Sarajevo, 18. 06.2018. godine

Blokiranje rada organa Saveza samostalnih sindikata BiH

Iako je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH za danas zakazao proširenu sjednicu Predsjedništva Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH na kojoj se trebalo razgovarati o problemima sa kojima se radnici i radnice svakodnevno suočavaju poput neuvezanog radnog staža, primjene Općeg kolektivnog ugovora za reritoriju FBiH, sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Pored ovih, prioritetnih, problema za radnike i radnice, na zakazanoj proširenoj sjednici se trebalo razgovarati i o problemima oko neodržavanja sjenica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, te utvrđivanja datuma i dnevnog reda za održavanje sjednice Glavnog odbora SSSBiH vezano za održavanje nastavka 14. kongresa SSSBiH. Nedolaskom prvenstveno članova Predsjedništva Glavnog odbora SSSBiH a onda i predsjednika granskih sindikata na sjednicu Predsjedništva Glavnog odbora SSSBiH pokazuje se jedna neozbiljnost i neodgovornost čime se praktično blokira rad legalnih i legitimnih organa SSSBiH i onemogućava dalje djelovanje SSSBiH prema socijalnim partnerima i rješavanje problematike unutar legalnih i legitimnih organa SSSBiH oko nastavka 14. kongresa SSSBiH. Budući da je nastavk 14. kongresa SSSBiH nelegalno zakazan za 20.06.2018. godine od strane predsjedavajućeg Radnog predsjedništva 14. kongresa SSSBiH i određenog broja granskih sindikata, savim je jasno da se pod pritiskom vanjskih faktora nastoji destabilizovati SSSBiH kao krovna organizacija ali i sindikalni pokret uopće. U tom smislu predsjenik SSSBiH je svim delegatima 14. kongresa SSSBiH uputio pojašnjenje oko nelegalno zakazanog nastavka 14. kongresa SSSBiH pozivajući ih da se suzdrže prisustva istom i na taj način ne dozvole vanjskim faktorima da rukovode sindikatom, te očuvaju jedinstvo SSSBiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH će ponovo zakazati sjednicu Predsjedništva glavnog odbora SSSBiH kako bi se statutarno kroz legalne i legitimne organe mogle donijeti valjane odluke koje će ići u smjeru rješavanja svih bitnih pitanja za članstvo te rješavanja problematike oko nastavka 14. kongresa SSSBiH. Ovim putem pozivamo sve predsjednike granskih sindikata da shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi sindikalni pokret, te uzmu aktivno učešće u radu organa SSSBiH kako bi kroz međugranski dijalog prevazišli sve probleme s kojima se susrećemo.

Savez samostalnih sindikata BiH