Saopštenje za javnost – Gdje su premijer i ministri kad se fabrike zatvaraju?

Saopštenje za javnost

Gdje su premijer i ministri kad se fabrike zatvaraju?

 

 

„Cimos TMD Casting” Zenica je posljednji u nizu primjera kako se od svečanih otvaranja i obećanja o zapošljavanju stotina radnika za samo nekoliko godina dođe do zatvaranja kapija i ostavljanja radnika bez radnih mjesta. Kada je 2008. godine svečano otvorena, o fabrici se govorilo kao velikom potencijalu i mjestu koje će u narednih nekoliko godina uposliti oko 900 radnika. Nažalost, devet godina kasnije vlasnik je odlučio da se fabrika zatvori, 140 radnika pošalje na kolektivni godišnji odmor uz obavještenje da će se o njihovom radno-pravnom statusu razgovarati jer proizvodnje više neće biti.

 

Svjesni toga da se radi o privatnom kapitalu i da u konačnici vlasnici mogu odlučiti u svakom trenutku šta i kako će njime raspolagati, ipak ne možemo okrenuti glavu od činjenice da se dužnosnici rado slikaju na otvorenjima fabrika, ali ih redom nema kad se one zatvaraju, a radnici ostaju na ulici. Podsjećamo da je ista sudbina zatekla i zaposlene u tvornicama u sklopu grupacije CIMOS u Sarajevu i Srebrenici. Tada se za očuvanje fabrike u Srebrenici zajedno sa SSSBiH borio i sadašnji premijer, a koji je tada bio na mjestu direktora grupacije za BiH. U medjuvremenu ga očigledno više ne dotiče sudbina njegovih nekadašnjih kolega i podređenih, a nije jasno ni na koji način ova posljednja o nizu priča doprinosi zapošljavanju o kojem skoro svakodnevno slušamo. To posebno iznenađuje jer je i sam g-din Novalić na svojoj koži osjetio šta znači gubitak ugovora o radu, a kad se našao u nemilosti vlasnika CIMOS-a

 

Postavlja se pitanje pod kojim uslovima investitori dolaze u BiH, dobijaju prostor za izgradnju kompanija i nakon nekoliko godina jednostavno odlaze, odnoseći i mašine i svu opremu, ostavljajući radnike bez programa za socijalno zbrinjavanje. Ovom prilikom pozivamo vlasnika Grupacije CIMOS da još jednom preispita odluku o likvidaciji tvornice i nastavi sa proizvodnjom u Zenici ili da pronađe strateškog partnera kako bi „Cimos TMD Casting” Zenica nastavila sa radom.

 

 

Služba za informisanje

PODIJELI