Saopštenje za javnost – Glavni odbor SSSBiH – Stanje u realnom sektoru je alarmantno

Sarajevo, 5. oktobar 2017. godine

Saopštenje za javnost

Glavni odbor SSSBiH – Stanje u realnom sektoru je alarmantno

 

 

Današnja 10. redovna sjednica Glavnog odbora Saveza samotalnih sindikata BiH u velikoj mjeri je bila posvećena aktuelnim dešavanjima u realnom sektoru i teškoj situaciji u kojoj se nalaze radnici i radnice. Jednoglasno je data podrška Sindikatu metalaca FBiH u njihovoj borbi za rješavanje problema i statusa zaposlenih, posebno kolega i kolegica koji su danas na ulicama grada Zenice.

 

SSSBiH će po hitnom postupku uputiti zahtjev Vladi Federacije BiH da dođe u Dom sindikata i sjedne za pregovarački sto sa predstavnicima sindikata iz realnog sektora. Problemi se nagomilavaju, a socijalni dijalog, kao sredstavo za iznalaženje rješenja, je gotovo potpuno ugašen. Iako se radnici i radnice i u preostala dva sektora, uslužnom i budžetskom, takođe suočavaju sa brojnim problemima, posebno od usvajanja Zakona o radu, situacija u realnom sektoru je alarmantna. Glavni odbor SSSBiH podržava sve stavove i zahtjeve svojih granskih sindikata, jer kolegice i kolege svakodnevno analiziraju stanje i njihovi zahtjevi su usmjereni isključivo na poboljšanje položaja i nivoa prava radnika i radnica.

 

Približava se 7. oktobar – Svjetski dan dostojanstvenog rada koji je prije 10 godina ustanovila Međunarodna organizacija rada. Nažalost, položaj radnika u našoj zemlji je pred ovogodišnji 7. oktobar još teži i nezahvalniji nego je to bio prošle godine. U pitanje su dovedeni kolektivni ugovori kao temeljni akti za zaštitu prava radnika i radnica, i dalje su neusvojeni brojni zakoni koji se direktno tiču njihovog položaja, a prema informacijama kojima raspolažemo pripremaju se izmjene postojećih zakona kojim će se prava radnika i radnica dodatno umanjiti.

 

Glavni odbor SSSBiH upućuje čestitku svim zaposlenima u sektoru obrazovanja povodom 5. oktobra – Dana učitelja uz želju da se nadležni na svim nivoima posvete rješavanju problema sa kojima se suočavaju učitelji i nastavnici i da se konačno u ovaj sektor, jedan od najvažnijih i temeljnih u svakom društvu, počnu ulagati sredstva s ciljem poboljšanja infrastrukture i kvaliteta radnih uslova.

 

 

Služba za informisanje

PODIJELI