Saopštenje za javnost – Neka Vlada FBiH razmišlja o najnižoj satnici, a ne o izborima u SSSBiH

Saopštenje za javnost

Neka Vlada FBiH razmišlja o najnižoj satnici, a ne o izborima u SSSBiH

 

 

Jučerašnje (12.03.2018.) saopštenje Vlade Federacije BiH potvrdilo je sve sumnje i tvrdnje Saveza samostalnih sindikata BiH o njenoj želji da utječe na izbore unutar naše organizacije. Istovremeno je potvrdilo i da smo s pravom uputili dopis i Međunarodnoj organizaciji rada i ostalim međunarodnim institucijama, od kojih smo tražili hitnu reakciju zbog očiglednog kršenja konvencija MOR 87., 98. i 154, a koje se tiču slobode udruživanja, kolektivnog pregovaranja i najniže plate.

 

Umjesto što mjesecima izbjegava održavanje sjednice ESV FBiH na kojoj bi se razmatrala inicijativa za povećanje najniže satnice, prijedlozi zakona kao što je npr. Zakon o zaštiti na radu ili izmjene postojećeg Zakona o stečaju, Vlada Federacije BiH se sedmicama bavi isključivo i jedino izborima unutar sindikata. Na taj način, osim što ne rade ono za šta ih radnici i građani plaćaju, premijer i njegovi saradnici sav svoj nerad i negativne rezultate pokušavaju ispostaviti kao račun SSSBiH. Energiju su usmjerili na paralisanje socijalnog dijaloga i ometanje rada sindikata, kontrolisanjem određenih granskih sindikata, a sve s ciljem da na čelo krovne sindikalne organizacije u FBiH dovedu nekog ko će ih bez pogovora slušati

 

Podsjećamo premijera Novalića da je ESV FBiH tijelo u kojem su sva tri socijalna partnera ravnopravna i da samostalno i slobodno biraju svoje predstavnike. SSSBiH se nikada nije miješao u izbor članova delegacija drugih socijalnih partnera, pa očekujemo da se i nama ostavi pravo da sami odlučujemo ko će nas gdje predstavljati. Istovremeno, SSSBiH se neće miješati u rad Vlade FBiH, jer nam to zakon zabranjuje, niti ćemo tražiti da se mijenja sastav Vlade jer mjesecima nije održala sjednicu, nije usvojila nijednu odluku niti bilo koje zakonsko rješenje. Mi ćemo ih i ovaj put samo pozvati da prevaziđu međusobne animozitete koji vladaju unutar Vlade FBiH, a koji su, izmedju ostalog, posljedica nemogućnosti pronalaska dogovora oko podjele ključnih pozicija u sferama koje su u ovom trenutku najprofitabilnije.

 

Novalićeva vlada će ostati upamćena i upisana u historiju kao najgora vlada za radnike, koja je ogroman trud uložila u umanjivanje radničkih prava i veliki dio svog mandata posvetila upravo zakonima koji će nanijeti ogromnu štetu radnicima u FBiH. Najbolji pokazatelj za to je Zakon o radu koji nije doprinio većem zapošljavanju, već naprotiv devastaciji kolektivnih ugovora i prava radnika, što za rezultat ima konstantan odlazak mladih iz naše zemlje, povećanu nesigurnost ljudi na radnim mjestima… Sve je to plod Reformske agende i rada inih savjetnika koje je plaćala Ambasada Velike Britanije u BiH.

 

Služba za informisanje

PODIJELI