SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – PROPAO VLADIN POKUŠAJ U RUŠENJU SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA BIH

Sarajevo, 20. juni 2018. godine

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

PROPAO VLADIN POKUŠAJ U RUŠENJU SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA BIH

 

Sa ponosom objavljujemo da je nakon silnih vladinih udara i udara vladnih marioneta, danas propao sramni pokušaj rušenja SSSBiH u režiji vlade FBiH, nekih mneđunarodnih faktora i vladnih ucijenjenih poslušnika ubačenih u sindikalne redove.

Podsjetimo, danas je predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović, nelegalno i protustatutarno pokušao mimo svih odredbi Statuta SSSBiH sazvati nastavak 14. Kongresa i izabrati marionetsko rukovodstvo. Doživio je najveći poraz – odazvalo mu se samo 11 čelnika grana te samo 65 delegata, što je bilo nedovoljno za kvorum za koji su mu trebala 82 delegata.

Još od februara mjeseca traje golema medijska kampanja koja je finansirana od vlade i tajkuna kako bi se ugasio Savez samostalnih sindikata BiH, institucija sa tradicijom od 113 godina. Htjeli su preuzeti Savez samostalnih sindikata BiH kako bi ga ugasili i napravili svoj po mjeri onih koji su napravili najveću privatizacijsku pljačku a radnike u BiH sistematski zakonima pretavaraju u roblje i najjeftiniju radnu snagu u Evropi.

Savez samostalnih sindikata BiH sa svojih 113 godina tradicije ostaje uspravan i ponosan, jedinstven i još snažnij, izašao je kao pobjednik iz možda najteže bitke za opstanak radničkog pokreta. Fadil Novalić, prvi premijer koji se javno upetljao i pokušao preuzimanje sindikata, doživio je težak poraz. Fadil Novalić nije uspio dobiti bitku koju tokom cijelog svog mandata vodi protiv radnika ove zemlje, a na svoju i sramotu onih koji su ga instalirali.

Javnost je svjedok neviđene brutalne kampanje protiv Saveza samostalnih sindikata BiH i legitimnog i legalnog rukovodstva i predsjednika, javnost je svjedok koji su ogromni medijski pritisci vršeni kako bi se razbilo jedino uporište radnika u BiH.

Oni delegati koji se danas  nisu odazvali pokušaju puča i vladinog preuzimanja sindikata preko predsjednika Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, su najveći heroji sindikalnog pritiska a znamo da im nije bilo nimalo lako odoliti ogromnim pritiscima i ucjenama kojima su bili izloženi kako bi se pridružili vladinim marionetama na rušenju sindikata.

Oni koji su danas došli na nelegalni kongres, ostaće zapamćeni kao najveće sramote i najveći izdajnici radničkog pokreta i jedino što im preostaje je da osramoćeni pred očima radnika i javnosti, prave svoje marionetske vladine sindikate kojima će daljinski upravljati tajkuni i tvorci neorobovlasništva u BiH. Oni su danas učestvujući na nelegalnom kongresu pokazali kako su pale maske i otkrili svoje pravo lice izdajnika radnika i radničkog pokreta u BiH. Međutim, ipak očekujemo da će većina ovih delegata koji su iz ko zna kojih razloga stali na stranu protustatutarnog djelovanja u narenom periodu shvatiti u kakvu su nečasnu igru bili zavedeni te da će zbog vlastite časti stati na stranu onih koji već 113. godina štite prava radika.

 

Savez samostalnih sindikata BiH

 

 

PODIJELI