Saopštenje za javnost – SSSBiH zgrožen aktivnostima Emine Abrahamsdotter, predsjednice Foruma sindikalnih aktivistica i aktivista SDP BiH u Zenici

Sarajevo, 7. juli 2018. godine

 

MEDIJI

 

 

Saopštenje za javnost

SSSBiH zgrožen aktivnostima Emine Abrahamsdotter, predsjednice Foruma sindikalnih aktivistica i aktivista SDP BiH u Zenici

 

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izražava zabrinutost i zgroženost zbog dešavanja u kompaniji Arcelor Mittal u Zenici, a posebno osuđuje djelovanje g-dje Emine Abrahamsdotter. Naime, prije nekoliko dana je u kompaniji održan skup Inicijativnog odbora Vijeća radnika AMZ, kojem je u ime Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica SDP BiH prisustvovala i pomenuta gospodja. Na skupu se u negativnom kontekstu govorilo o Sindikalnoj organizaciji Arcelor Mittala, koja je članica našeg Sindikata metalaca Federacije BiH i koja se godinama uporno bori za zaštitu i poboljšanje prava radnika i radnica u ovoj kompaniji i koji je još 2007. godine uspio ispregovarati Kolektivni ugovor. Iako su često nailazili na razne prepreke, bili izloženi prijetnjama i ucjenama, kolegice i kolege iz ove sindikalne organizacije nikada nisu odustale od načela sindikalne borbe za prava svakog od 1.700 članova koje zastupaju, ali i kolektiva u cjelini. Istovremeno su se zalagali i zalažu za jedinstvo sindikalnog pokreta. Deklarisati ovaj sindikat kao tzv. žuti predstavlja direktan udar na sindikalni pokret, na Sindikat metalaca, ali i sam SSSBiH.

Do sada smo u više navrata osuđivali sve pokušaje miješanja bilo koga iz političkih partija u rad sindikata, te ćemo na tom stanoviuštu ostati i ubuduće.

Ovim putem pozivamo SDP BiH da se javno ogradi od ovakvog djelovanja Emine Abrahamsdotter, predsjednice Foruma sindikalnih aktivistica i aktivista SDP BiH, te da, u skladu sa svojim stranačkim pravilima i gore pomenutim principima, poduzme sve potrebne aktivnosti i mjere kako bi se u budućnosti izbjeglo ponavljanje ovakvih i sličnih situacija. Takođe, očekujemo i da će se sa zvanične web-stranice Foruma ukloniti sav sadržaj koji je usmjeren protiv legalnog sindikata u AMZ.

 

Služba za informisanje

PODIJELI