Saopštenje za javnost – Trenutak istine

Sarajevo, 12. januar 2018. godine

 

Saopštenje za javnost 

TRENUTAK ISTINE

 

U sinoćnjem televizijskom gostovanju premijera Vlade Federacije BiH, javnost je još jednom bila „počašćena“ brojnim neistinama, elementarnim nepoznavanjem strukture sindikata, te predstavljanja stanja u Federaciji BiH kao obećavajućeg u narednom periodu.

Polazimo od samih reformi, koje prema riječima premijera već daju rezultate. Da, tu se potpuno slažemo, samo je razlika u tome što su ti rezulati negativni. Naime, usvajanjem Zakona o radu, kao jednog od reformskih zakona, nakon izvjesnog perioda prestali su da važe svi kolektivni ugovori. Danas imamo nepobitnu činjenicu da od 24 granska kolektivna ugovora, koliko ih je bilo prije usvajanja Zakona o radu, sada imamo 11 granskih kolektivnih ugovora. Također, bježeći od „boljeg života“ Bosnu i Hercegovinu je samo u 2017. godini napustilo preko 35.000 osoba, što jasno daje do znanja koliko je dobro u Bosni i Hercegovini.

Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju je javnosti jako poznata priča. Kada su u pitanju radnici koji su učestvovali u odbrani BiH, a cijeneći sinoćnje gostovanje, ispostavlja se da po ovom pitanju jedino premijer vidi beneficiju, dok preko 110 000 članova sindikata ne vidi bilo kakvu beneficiju, već naprotiv, kažnjavanje takvih radnika prilikom odlaska u penziju i to čak po dva osnova. Prvo kažnjavanje je po osnovu ličnih bodova (0,5 bodova za svaku godinu provedenu u odbrani BiH), a drugo je da se po 4% trajno smanjuje penzija za svaku godinu odlaska u penziju prije 65 godine života. Sve gore navedeno nije manipulacija nego fakt.

Iako smo do sada u više navrata upoznavali premijera o strukturi sindikata, izgleda da to još nije urodilo plodom. Još jednom, sindikat nikad nije bio podijeljen, niti će biti, sindikat je jedinstvena organizacija čija je primarna zadaća zaštita i očuvanje prava radnika i radnica. To smo činili, to činimo i to ćemo i dalje činiti još jače, hrabrije i odvažnije. Za informaciju premijeru, odluke kojima se nastoje zaštititi prava radnika i radnica u sindikatu se uvijek donose jednoglasno. Takav je nedavno bio slučaj i sa analizom Prijedloga zakona o PIO kada je jednoglasno Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH zaključio, između ostalog, da je Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju potpuno neprihvatljiv.

Zbog  današnjeg društvenog ambijenta koji definitivno ne obećava bolje sutra, a koji je kreirala Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom, sindikat se našao na meti kritičara kao neko ko se ne slaže sa premijerovom politikom. Savez samostalnih sindikata BiH sa svojim članicama neslaganje sa premijerom Vlade Federacije BiH shvata kao kompliment, te ovim putem poručujemo da ćemo nastaviti da se ne slažemo sa nakaradnim zakonskim rješenjima koje nam nudite.

 

Služba za informisanje

PODIJELI