Saopštenje za javnost – U Potočarima konstituisan novi saziv Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH i usvojen Nacrt općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH

 

U Potočarima konstituisan novi saziv Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH i usvojen Nacrt općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH

 

 

I ovogodišnji 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine članovi organa i rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH, na poziv kolega iz Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, obilježavaju radno u Potočarima kraj Srebrenice. Najveći praznik naše domovine iskorišten je za održavanje Konstituirajuće sjednice novog saziva Upravnog odbora SSSBiH za mandatni period 2018-2022. godine.

Na sjednici je usvojen Nacrt općek kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH, koji će u narednom periodu biti ponuđen socijalnim partnerima – Udruženju poslodavaca FBiH i Vladi FBiH, a s ciljem da OKU bude dokument koji će spriječiti odlazak radno-sposobnog stanovništva iz naše zemlje. Pored toga, usvojen je i Poslovnik o radu UO SSSBiH, te odluke o kriterijima i načinu imenovanja potpredsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH i o izboru potpredsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH. Takođe, na sjednici se ramatrao i radno-pravni i ekonomsko-socijalni položaj radnika u BiH.

Kako je i najavljeno tokom Vanrednog kongresa SSSBiH, održanog u Zenici, Savez samostalnih sindikata BiH će u narednom periodu poseban napor uložiti u omasovljenje naše sindikalne porodice, te jačanje zajedništva i solidarnosti među članicama. S tim u vezi, na današnjoj sjednici su razmatrani i zahtjevi za pristupanje u članstvo Saveza samostalnih sindikata BiH, a koji su stigli iz Sindikata policije MUP ZE-DO Kantona i Sindikata zaposlenika RMU Banovići. Oba zahtjeva su prihvaćena i ove organizacije će u budućnosti biti dijelom porodice SSSBiH.

Prije održavanja sjednice, svi prisutni su posjetili Memorijalni centar Potočari i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, te odgledali nastup djece koja koriste usluge Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS u Potočarima.

Na kraju, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine ovim putem svim građanima i radnicima u Bosni i Hercegovini čestita Dan državnosti.

 

 

Služba za informisanje

PODIJELI