Savez samostalnih podataka BiH stoji iza podataka koje objavljuje u vezi sa Sindikalnom potrošačkom korpom

Sarajevo – Povodom posljednjeg istupa g-dina Zlatka Hurtića, savjetnika premijera Vlade Federacije BiH, u vezi sa podacima o Sindikalnoj potrošačkoj korpi koje svakog mjeseca objavljuje Savez samostalnih sindikata BiH, želimo javnost upoznati sa nekoliko činjenica:

  1. S obzirom da se radi o podacima koji se odnose na troškove života četveročlane porodice u Federaciji BiH, te o odnosu između tih troškova i prosječne plate u FBiH (koju, nažalost, ne prima najveći broj radnika), nikada nismo koristili bilo kakve frizirane podatke da bismo situaciju pokazali dramatičnijom nego što ona ustvari jeste, već smo se trudili, a to ćemo nastaviti raditi i u budućnosti, napraviti realan presjek troškova. U prilog tome ide i činjenica koju je i sam g-din Hurtić iznio, a to je da zaposleni iz Saveza samostalnih sindikata BiH, koji su zaduženi za prikupljanje podataka, svakog mjeseca obilaze trgovine i rade popis cijena na licu mjesta (svakog mjeseca se radi o ista tri trgovačka lanca i proizvodima istog proizvođača, upravo iz razloga da bi se moglo realno pratiti kretanje cijena pojedinih proizvoda).
  2. Razumijemo zašto g-din Hurtić ne shvata povećanje cijena osnovnih prehrambenih artikala alarmantnim, jer osoba s njegovim primanjima bi sasvim lagodno živjela i u Njemačkoj, Švicarskoj,…, ali za radnike u Federaciji BiH i najmanje poskupljenje, posebno u uslovima pandemije, kada su mnogima primanja umanjena ili neredovna, a da ne pominjemo one koji su, nažalost, ostali bez posla tokom prethodnih 12 mjeseci, predstavlja enorman udar na kućni budžet i čini da su korak bliži tome da neće imati sredstava za izmirenje najosnovnijih životnih potreba. “Raduje” nas vijest da je došlo do smanjenja cijene namještaja, jer vjerujemo da su hiljade radnika u ovim danima, umjesto o vakcinama, zdravlju, poskupljenjima hrane i preživljavanju, ustvari zaokupljeni razmišljanjem o nabavci novih ugaonih garnitura, fotelja,…
  3. Drago nam je da g-din Hurtić konačno javno priznao ono što godinama tvrdimo, a to je da relativno viši iznos prosječne plate u FBiH jeste posljedica činjenice da bez posla mnogo rjeđe ostaju zaposleni u upravi, finansijskim organizacijama, te profitabilnim javnim kompanijama, a koji i inače imaju platu višu od prosječne, nego radnici čija su primanja mnogo niža i koje, najčešće privatni, poslodavci mnogo lakše i češće otpuštaju.
  4. Postavit ćemo pitanje zašto je Federalni zavod za statistiku prije nekoliko godina prestao objavljivati podatke o potrošačkoj korpi?! Pored toga, javno ćemo iskazati zadovoljstvo što smo dobili potvrdu iz tog istog Zavoda da podaci koje objavljuje Savez samostalnih sindikata BiH odgovaraju realnoj slici i da su skoro identični onima koje oni interno prikupljaju i analiziraju unutar Zavoda.

 

Na kraju, nećemo se baviti načinom govora g-dina Hurtića i njegovim pokušajem ismijavanja najstarije radničke organizacije u Bosni i Hercegovini koja postoji i radi od 1905. godine. Nama je dovoljna potvrda reakcija radnika i građana na podatke koje objavljujemo i činjenica da s njihove strane nikada nije došla nijedna pritužba niti neslaganje sa podacima koje sadrži Sindikalna potrošačka korpa.

Služba za informisanje

 

PODIJELI