Savez samostalnih sindikata BiH daje podršku kolegama iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Kantona Sarajevo

Sarajevo – Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine daje punu podršku kolegama i kolegicama iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Kantona Sarajevo koji danas organizuju štrajk upozorenja. Razlog za organizovanje ovog štrajka upozorenja leži u činjenici da ni nakon nekoliko mjeseci pregovora i pokušaja sindikata da sa Vladom Kantona Sarajevo postigne sporazum o povećanju satnice za obraćun plate u 2020. godini, ali ni nakon iskazane spremnosti sindikata da odustane od dijela svojih zahtjeva, predstavnici Vlade KS i resornog ministarstva nisu prihvatili nijedan zahtjev. Uz to su, u želji da oslabe sindikalni pokret koji djeluje jedinstveno na području Kantona Sarajevo odlučili da pregovaraju pojedinačno sa sindikatima, prema svom nahođenju i željama, a ne sa Koordinacijom sindikata zaposlenih koji primaju platu iz budžeta, kako je to bilo na samom početku pregovora.

Imajući u vidu nadevedeno, Savez samostalnih sindikata BiH će poslati uputu Kantolanom odboru SSSBiH Kantona Sarajevo kako bi u što kraćem roku iskoordinirao zajedničku akciju svih sindikata koji djeluju na području tog kantona. Nije nam jasno zašto predstavnici izvršne vlasti u situaciji kada već imamo kolege iz zdravstva koji su u štrajku četiri mjeseca, umjesto da rješavaju problem, kreiraju stanje koje će, sasvim sigurno, dovesti do novih štrajkova i masovnih protesta.

Pozivamo političke aktere sa sva politička previranja stave na šesto, sedmo mjesto svojih prioriteta, a da se odmah i bez odlaganja pozabave pitanjima koja se tiču egzistencije svih radnika u Kantonu Sarajevo, uključujući i zaposlene u sektoru srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture. Mi smo sa svim svojim kapacitetima na raspolaganju kolegama iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Kantona Sarajevo, kao i cjelokupnom članstvu u Kantonu Sarajevo, koji su svih prethodnih mjeseci pokazali i dokazali da duh radničke i sindikalne borbe za prava zaposlenih nije ugušen, bez obzira na uporne pokušaje raznih centara moći da se to desi.

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović

PODIJELI