Savez samostalnih sindikata BiH u potpunosti podržava kolege iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo

Sarajevo – Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine daje punu podršku kolegama i kolegicama iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo koji su danas organizovali protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Već četiri mjeseca traje aktivna borba naših kolega da se izbore za poboljšanje materijalno-pravnog statusa zaposlenih u oblasti zdravstva. Nažalost, do sada nisu naišli na spremnost nadležnih u Kantonu Sarajevo da ispune njihove potpuno opravdane zahtjeve. Da je Sindikat spreman na kompromis i dogovor govori i činjenica da su predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu u KS u međuvremenu odustali od 75% početnih zahtjeva koje su imali, uključujući i povećanje satnice. Ono od čega ne mogu odustati je određivanje koeficijanata po kojem će ljekar specijalista imati koeficijent 5,40 u odnosu na koji će se odrediti koeficijent za medicinske sestre u omjeru 1:2, te zaposlenih na održavanju čistoće u omjeru 1:4. To je minimum od kojeg se ne može i ne treba odustati.

S druge strane, Vlada Kantona Sarajevo je, umjesto da prihvati minimalne zahtjeve Sindikata, odlučila pokušati unijeti razdor među zdravstvene radnike tako što je ponudila parcijalno povećanje koeficijenata za određene skupine zaposlenih, dok je istovremeno predvidjela smanjenje koeficijenata za neke druge. Sindikat nikada nije niti će pristati na paušalna rješenja kojim će se dijeliti radnici, već isključivo na svobuhvatna i jedinstvena rješenja koja će biti primjenjena na sve radnike u sektoru zdravstva.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine će i dalje u punom kapacitetu biti na raspolaganju kolegama i koelgicama iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, potpuno uvažavajući i poštujući sve njihove aktivnosti i odluke.

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović

 

 

PODIJELI