Selvedin Šatorović panelista na 8. Forumu civilnog društva Zapadnog Balkana u Skopju

Skopje, Sjeverna Makedonija – Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović jedan je od panelista na 8. Forumu civilnog društva Zapadnog Balkana, a koji se održava 30. septembra- 2. oktobra u Skopju. Panel na kojem će se obratiti učesnicima Foruma posvećen je stanju socijalnog dijaloga na Zapadnom Balkanu.

Ove godine se Forum fokusira na tri teme: kako poboljšati proces pristupanja-kredibilna EU perspektiva za Zapadni Balkan, doprinos organizacija civilnog društva Zelenoj agendi i održivom razvoju Zapadnog Balkana kao dio procesa pristupanja EU, te stanje socijalnog dijaloga i omogućavanje građanskog prostora na Zapadnom Balkanu. Učesnici su premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednica Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Christa Schweng, generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju Majlinda Bregu, državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Gašpar Dovžan, član Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik, te predstavnici sindikata i poslodavaca iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, predstavnici glavnih međunarodnih i evropskih krovnih organizacija civilnog društva i predstavnici iz EU delegacija iz zemalja Zapadnog Balkana.

Forum se od 2006. godine u saradnji sa Evropskom komisijom i Regionalnim vijećem za saradnju organizuje svake dvije godine. Predstavlja prostor za razmjenu mišljenja o trenutnom stanju civilnog društva u regionu, njegovim potrebama i budućem razvoju. Učesnici Foruma usvajaju deklaraciju koja se upućuje nacionalnim vlastima i evropskim institucijama.

Služba za informisanje

PODIJELI