Šest godina od usvajanja Zakona o radu FBiH

Sarajevo – Prošlo je tačno šest godina od kada je Parlament FBiH usvojio sramni Zakon o radu koji je, uprkos protivljenju Saveza samostalnih sindikata BiH, u Parlament FBiH uputila Vlada. Zakon kojim se nastojao potpuno oslabiti položaj radnika, sindikata, umanjiti nivo njihovih prava pravdan je dovođenjem hiljada investitora i zapošljavanjem stotina hiljada radnika.

Šest godina kasnije na sceni imamo nikad teži ekonomsko-socijalni status i radno-pravni položaj radnika koji još uvijek imaju radno mjesto. Destine hiljada radnika su napustile zemlju u potrazi za dostojanstvenim životom, stopa nezaposlenosti je i dalje najviša u Evropi. Istovremeno smo jedini dio Evrope u kojem nema zakonom zagarantovane minimalne plate, skoro 70% radnika radi za platu do 650 KM, a potrošačka korpa je iz mjeseca u mjesec oko 2.000 KM. Posebno je loš položaj radnika u realnom sektoru koji najčešće rade u nehumanim uslovima za ponižavajuće plate i bez adekvatne zaštite.

Danas, 2021. godine pozivamo premijera Novalića i sve parlamentarce koji su 2015. godine digli ruku za sramni i ponižavajući Zakon o radu da nam pokažu gdje se nalaze te stotine hiljada novih radnih mjesta, blagostanje koje su nam obećavali, kolektivni ugovori koji će naše radnike zaštititi kao da rade u Zapadnoj Evropi… Jedino što jeste uspjeli je da dodatno povećate i onako preglomaznu administraciju.

Služba za informisanje

PODIJELI