Sindikat metalaca ZDK daje punu podršku radnicima i Sindikatu ARCELORMITTAL Zenica u borbi za očuvanje radnih mjesta

Zenica – Na danas održanoj 32. proširenoj sjednici Kantonalnog odbora Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona data je puna podrška radnicima i Sindikatu ArcelorMittal Zenica d.o.o. u njihovoj borbi za očuvanje hiljada radnih mjesta, povodom najave Elektroprivrede BiH da ArcelorMittalu od 01.03.2022. godine neće isporučivati električnu energiju!

Isključenje električne energije ovoj fabrici, koja ima specifične pogone poput Koksare i Visoke peći koji ne smiju stati ni na jedan minut, značilo bi njen kraj.
To bi bez posla ostavilo ne samo 3200 radnika koji, sa eksternim radnicima, rade direktno u ArcelorMittalu u Zenici, nego i 800 radnika u ArcelorMittalu u Prijedoru, uz nesagledive posljedice po poslovanje Željeznica Federacije BiH i Republike Srpske, kao i 600 povezanih firmi. U pitanju je 12 000 radnih mjesta koja bi se našla direktno na udaru ove nerazumne i neshvatljive odluke u najavi.
Pored navedenog, gašenje električne energije moglo bi izazvati i ekološku katastrofu sa ogromnim posljedicama, a građane Zenice bi ostavilo bez grijanja skoro dva mjeseca prije kraja grejne sezone.
Ne vjerujemo u zvaničnu priču iz Elektroprivrede BiH, da nema struje za ArcelorMittal u Zenici, odnosno da je ta struja prodata na inostrano tržite. Sve su prilike da radi o utvrđivanju pazara, i nekakvoj igri koja nije vidljiva na prvi pogled.
Ali nas to uopšte ne zanima. Zanimaju nas samo i isključivo radnici, a radnicima se mora omogućiti da rade. Isto tako, zakoni ove zemlje moraju važiti jednako za sve, uključujući i dopunjeni Zakon o električnoj energiji, bez diskriminacije i nerazumnih uslova, kako za ovu tako i za druge firme u realnom sektoru.
Bez obzira šta tvrde uglavnom oni koji u realnom sektoru ne zarađuju ni fening, bez ArcelorMittala, Zenica je mrtav grad. Posljedice bi osjetio i kanton, pa i Federacija u cjelini.
Previše je naših firmi ugašeno u proteklom periodu, previše je radnih mjesta izgubljeno. Ako ugasimo ovu fabriku, to će biti prvi slučaj da je svjesno ubijena firma koja dobro radi i koja može da radi, firma koja redovno servisira sve svoje obaveze, isplaćuje plaće, uplaćuje doprinose i plaća poreze, i koja stvara skoro 3% državnog GDP-a. Da li ova dešavanju imaju i neku političku pozadinu, brzo će se pokazati.
Sindikat nije advokat ove kompanije, niti je posao Sindikata da se bavi poslovnom politikom. Ali ovdje se poslovna politika i skriveni interesi direktno poigravaju sa sudbinama hiljada radnika. Zato ne možemo i nećemo ravnodušno gledati i posmatrati, i pitati se zašto nismo reagovali ranije.
Zato pozivamo Premijera Federacije Fadila Novalića i resornog ministra Nermina Džindića da se hitno i konstruktivno uključe u rješavanje ovog problema, u cilju sprječavanja najgoreg scenarija!
Sindikat metalaca Zeničko-dobojskog kantona, sve njegove organizacije i sindikalni povjerenici, podržaće i učestvovati u svim aktivnostima Sindikata i radnika ArcelorMittala, uz podršku Saveza samostalnih sindikata BiH, uključujući i protest koji je zakazan pred zgradom Vlade Federacije 28. februara 2022. godine, ukoliko do kraja ove sedmice ne bude postignuto prihvatljivo rješenje za ovaj problem – rješenje koje će osigurati nastavak proizvodnje u gradu čelika i egzistenciju hiljada radnika.
Sindikat metalaca Zeničko-dobojskog kantona
Kantonalni odbor
Kenan Mujkanović, predsjednik
PODIJELI