Sindikat najavio štrajk u zeničkim vrtićima zbog loših uslova

Zenica – Najmlađa i najnovija Sindikalna podružnica u okviru Saveza samostalnih sindikata BiH, JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica održao je danas press konferenciju o problemima sa kojima se suočavaju.

Press Konferencija Sindikata Za JU Predškolski Odgoj I Obrazovanje Zenica
Foto: Zenit.ba

Na današnjoj press konferenciji prisustvovali su predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović, Sindikalna povjerenica Sindikalne podružnice Jasminka Maličbegović, članice Sindikalnog odbora iz Sindikalne podružnice, članice Sindikata JU “Djeca Sarajevo” koje su danas prisustvovale kako bi dale podršku svojim kolegicama obzirom da su bili u sličnoj problematici prije desetak godina.

Sindikat je pokušao da razgovara o problemima sa predstavnicima Uprave, ali nažalost, nije naišao na dobru volju sa druge strane.

Jedan od problema sa kojima se ovaj Sindikat suočio jeste taj što su uposlenice bile “primorane” da rade sa prevelikim brojem djece iako standardom taj broj nije u skladu sa propisima.

Drugi problem sa kojima se Sindikalna podružnica suočila jeste kašnjenje plata. Obzirom da osnovni uvjeti za rad nisu obezbjeđeni, a kako Sindikat nema uvid u rad Uprave zbog čega, osnovana je sumnja da se u Upravi dešava mnogo nepravilnosti u radu.

“Mi žemo da djeca u zeničkim vrtićima imaju iste, ako ne i bolje uslove, nego bilo gdje drugo te da naši radnici budu adekvatno plaćeni za svoj posao”, kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

“Naši zahtjevi su sljedeći: povećanje plate za 20%, isplatu zaostalih primanja, isplata regresa za 2020., 2021., 2022. godinu. Također, želimo da nagovijestimo na problem zapošljavanja novog kadra. Govore nam kako nema sredstava da se novi kadar zaposli. Trenutno smo u situaciji da imamo fizičkog prostora, ali da nemamo osoba koji mogu da rade sa djecom tako da nam ti prostori zjape, a imamo djecu na čekanju. Tražimo da se poštuju standardi i normativi propisani zakonom”, kazala je Sindikalna povjerenica Jasminka Maličbegović.

Sindikalna povjerenica u JU “Djeca Sarajevo” i dopredsjednica Kantonalnog odbora Kantona Sarajevo Envera Šukman koja je prisustvovala kao podrška kolegicama kazala je da je prije desetak godina i sama bila u sličnoj situaciji, ali je kazala na koji način se problem riješio.

“Ljudi koji su predstavljali našu ustanovu nisu se borili za nas. Prije nepunih deset godina plaća je bila 630 KM, a sada je duplo veća. Mi nemamo taj problem kašnjenja toplog obroka, plata ni regresa. Imali smo sva prava, ali nismo imali kolektivnog ugovora. Bilo je opstrukcija, ali se nekako sve riješilo u našu korist. Potpisivanjem novog kolektivnog ugovora, ulaska u Trezor, sve se promijenilo na bolje”, kazala je Sindikalna povjerenica u JU “Djeca Sarajevo” i dopredsjednica Kantonalnog odbora Kantona Sarajevo Envera Šukman.

Članica Odbora sindikalne podružnice JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica Maja Husaković kazala je da se njihova plata kreće u rasponu od 596 KM i 1130 KM.

“Mi dajemo rok za realizaciju naših zahtjeva do 20. novembra ove godine, inače stupamo u generalni štrajk”, kazala je članica Odbora sindikalne podružnice JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica Maja Husaković.

Na temu štrajka osvrnuo se predsjednik SSS-a BiH Selvedin Šatorović koji je kazao da ukoliko dođe do štrajka obavljat će se miminalni poslovi.

“Minimum poslova može biti održavnje prostora ustanove, da se obezbjedi kako ne bi došlo do nekog problema, Štrajk ne podrazumijeva prijem djece, rad sa djecom, ne podrazumijeva rad osnovne djelatnosti. Tražimo i podršku roditelja da se ovaj problem riješi. Bolji uslovi za djecu i bolji uslovi za radnike neće dovesti do obustave rada”, kazao je predsjednik SSS-a BiH Sevledin Šatorović.

U JU Predšklski odgoj i obrazovanje Zenica trenutno je zaposleno 65 osoba, a ukupan broj djece je blizu 430, kao najveći trenutni problem predstavlja kadrovski manjak radnika.

Dokument Press 1

Kompletnu press konferenciju možete pogledati na dnu članka.

Izvor: Zenit.ba
PODIJELI