Sivro uoči štrajka u školama i vrtićima: Ministrima povećanje plate do 550 maraka, a nastavnicima 123 marke

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine sa Kantonalnim odborom sindikata u Kantonu Sarajevo održao je konferenciju za novinare povodom dvosatnog štrajka upozorenja koji će biti realizovan 29., 30. i 31. januara.
Sindikat, između ostalog, traži poštivanje zakona i kolektivnog ugovora, uvećanje najniže plate za 10 posto od 1. januara ove godine, povećanje plata nenastavnog osoblja, izjednačavanje plata sa platama radnika koji rade u Javnoj ustanovi Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, promjenu zastarjelih i preobimnih nastavnih planova i programa.Medijima se obratio predsjednik sindikata Saudin Sivro koji je kazao da govori uime 3.919 članova sindikata koji zastupa interese radnika u javnim ustanovama predškolskog odgoja, odnosno JU Djeca Sarajeva, i javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području Kantona Sarajevo.

“Na početku ću kazati da je u 2024. godini plata direktora Instituta, koji je osnovala ova vlast prije dvije-tri godine na način da su telefonom zapošljavani radnici, 2.922 marke, a da je plata direktora osnovne škole u januaru 2.058 maraka, razlika je preko 800 maraka. Pomoćnici direktora u Institutu imaju januarsku platu od 2.653 marke, dok će plata pomoćnika u osnovnoj školi ili vrtiću biti 1.885 maraka, što je oko 800 maraka razlike”, rekao je Sivro.

Dodao je da saradnik spomenutog Instituta ima platu od 2.413 maraka, dok će odgajatelj, nastavnik i učitelj dobiti platu 1.570 maraka.

“Da bi javnosti bilo jasno, ministri, dekani i premijeri će dobiti povećanje plate između 350 i 550 maraka, a povećanje učitelju i nastavniku će biti 123 marke. Ono što je tužno kazati jeste da će naš vozač i domar imati samo jednu marku povećanja u januaru”, istakao je Sivro.

Naveo je i da će spremačice dobiti umanjenu januarsku platu za 99 maraka.

“Zbog toga idemo u štrajk upozorenja. Mi smo kazali da se u periodu važenja kolektivnog ugovora moraju se uskladiti plate u školama i vrtićima sa platama au ostalim sektorima i to nije urađeno. Zbog toga tražimo da vlada to uradi. Radnicima sa najnižim platama se mora utvrditi uvećanje plate od 10 posto kao u organima uprave. Vlada krši kolektivni ugovor već mjesec dana i to je razlog za štrajk. Pregovara se sa sindikatom srednjeg obrazovanja upravo sad koji traži povećanje od 10 posto, što i mi tražimo. Odustali smo od 15 posto koliko smo tražili prošle godine” rekao je Sivro.

Podsjetio je da je resorna ministrica Naida Hota Muminović rekla da obrazovanje treba biti u top tri plaćena zanimanja.

“Ne želimo da naša ministrica i premijer budu lažovi u javnosti”, naveo je.

Pozvao je Vladu KS i njen pregovarački tim da ispregovaraju novi kolektivni ugovor.

Također je rekao da se po novim standardima pokušavaju ukinuti neka radna mjesta.

“Kažu da imamo prekovremene sate, a imamo ih jer nema radne snage na tržištu rada, niko ne želi da radi u obrazovanju. Uvode nam administrativnog radnika u škole. Nećemo dopustiti da nam škole pretvore u pisarnice. Standardni neće biti doneseni bez saglasnosti sindikata. Razapet ćemo šatore i štrajkovati glađu”, naveo je Sivro.

Na kraju obraćanja je pozvao Vladu KS i resornu ministricu da sjednu sa predstavnicima sindikata za sto, a roditelje je pozvao na strpljenje i podršku.

Izvor: Klix.ba

PODIJELI