Sramno ponižavanje radnika od strane Bektića i “sindikalista”

Sarajevo – “Ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvijer pokaže trag” izreka je koja najbolje opisuje današnju sramotnu inicijativu Mevludina Bektića koji je uime sindikata tražio da minimalna plata u FBiH bude 609 KM. Svjesni smo da on i nekolicina sindikalista oko njega imaju dugovanja prema Vladi FBiH, ali krajnje je licemjerno do te mjere ponižavati radnike koje predstavljaju. Pitamo se koji su to članovi sindikata koje predstavljaju pristali na to da minimalna plata bude 609 KM, kada do nas svakodnevno dolaze inicijative da povećamo iznos koji je Savez samostalnih sindikata BiH tražio i koji su podržale parlamentarne stranke u Parlamentu FBiH, a koji je podsjećanja radi 1.000 KM.

U vrijeme kada svakodnevno svjedočimo poskupljenju svih životnih namirnica, kada je poskupio ogrjev, a najavljuje se poskupljenje električne energije što će dodatno pojačati talas poskupljenja, neko se usudio tražiti da radnici, najveći broj njih, u FBiH rade za 609 KM. Ovim putem pozivamo Bektića i kolege koji dijele njegovo mišljenje da javno odgovore na pitanje da li će članovi njihovih porodica raditi za taj novac i kada su i na koji način dobili podršku svojih članova da traže pomenuti iznos kao minimalnu platu.

Potpuno nam je jasno da poslodavci žele što manje plaćati radnike kako bi sebi osigurali što veći prihod. Jasno je i da socijalno neosjetljiva i od naroda odrođena Vlada FBiH želi osigurati podršku onih najbogatijih dodatnim osiromašljavanjem radnika, ali dok je svijeta neće nam biti jasno da postoje ljudi koji se predstavljaju kao sindikalci, a koji svjesno, otvoreno i bez zadrške ponižavaju radnike i guraju ih u siromaštvo. Nadali smo se da će bar imati dovoljno stida da ne izlaze u javnost sa svojim zahtjevom, ali očigledno je da kod Bektića i njemu sličnih stid nije poznata imenica.

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović

 

PODIJELI