Sretan 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Poštovani radnici i radnice u Bosni i Hercegovini,

Poštovani građani i građanke Bosne i Hercegovine,

U ime rukovodstva i članova Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i u lično ime vam od srca čestitam 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Koristim priliku da nas sve zajedno podsjetim na značaj ovog datuma. Na historijskom zasjedanju ZAVNOBIH-a 1943. godine donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Jedan od glavnih zaključaka je bio da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Danas su, kao rijetko kada do sada, ugrožena prava ne samo naroda, već i svakog pojedinca koji želi pošteno raditi i od svoga rada dostojanstveno živjeti. Hiljade naših sugrađana su život počele živjeti u nekoj od zemalja Zapadne Evrope ili na drugom kontinentu, a svakodnevno ih žele pratiti još hiljade drugih. To je samo jedan od razloga zašto smo u ime članova Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine tražili da najniža plata bude 1000 KM. Svjesni da taj iznos predstavlja tek polovinu cijene minimalne potrošačke korpe, znamo da bi mnogima predstavljao razlog da razmisle da ipak ostanu u zemlji za koju se prolila tolika krv i koju smo branili i odbranili. Tih 1000 KM predstavlja vitalni nacionalni interes za svakog radnika i radnicu u Bosni i Hercegovini i ustavna, moralna i ljudska obaveza je predstavnika izvršne vlasti da hitno i bez odlaganja donesu odluku od definisanju najniže plate u tom iznosu. Svaka drugačija odluka će biti samo vjetar u leđa svima koji žele napustiti našu domovinu i već sutra ćemo se suočiti sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, školske klupe će biti prazne jer više neće biti djece da u njima stječu znanja i vještine, proizvodi će ostajati na policama prodavnica jer ih neće imati ko kupiti.

Na ovaj, jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, još jednom pozivamo sve nadležne da se počnu brinuti i raditi u interesu radnika i radnica, građana i građanski Bosne i Hercegovine, poslodavce da cijene i na ispravan način vrednuju rad svojih zaposlenika i zaposlenica, a sve radnike i radnice da se ujedinimo i istrajemo u našoj borbi za ekonomsko-socijalni položaj i radno-pravni status dostojan našeg svakodnevnog rada i truda.

Još jednom, sretan nam svima Dan državnosti jedine, jedinstvene, nedjeljive, nepokorene, hrabre i odvažne Bosne i Hercegovine!

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović

PODIJELI