Sretan 8. mart – Međunarodni dan žena!

Sarajevo – Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan žena koji je nastao kao rezultat višedecenijske borbe žena za ravnopravan položaj u durštvu i zaštitu njihovih osnovnih ljudskih prava. Nažalost, ovog 8. marta su prava žena u Bosni i Hercegovini ugroženija nego prethodnih godina, a njihov položaj u društvu je svakodnevno sve teži i  teži. To je razlog zašto umjesto klasične čestitke za njihov dan našim majkama, sestrama, kćerkama, suprugama, kolegicama, prijateljicama, saradnicama, komšinkama, sugrađankama, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine upozorava sve društvene aktere, posebno one iz izvršne i zakonodavne vlasti, da se ovakvo stanje ne smije održavati, već da se mora hitno mijenjati. Mora se ukinuti svakodnevna diskriminacija žena u svim segmentima života. Neprihvatljivo je da davno stečena prava žena budu ugrožena u 21. stoljeću, a to se definitivno dešava.

Mora se ukinuti praksa da su žene manje plaćene od muškaraca za isti posao, mora se ukinuti diskriminacija žena na tržištu rada, posebno onih koje planiraju osnivanje porodice i rađanje djece, moraju se zaštititi trudnice i porodilje i osigurati im se sigurna egistencija tokom izostanka sa posla zbog porođaja ili čuvanja trudnoće, mora se stati u kraj seksualnom uznemiravanju i mobingu na radnim mjestima. Nažalost, svjedoci smo svakodnevnih slučajeva nasilja u kojem su žrtve žene i taj broj je u konstantnom porastu, a sve više je i seksističkih ispada pozicioniranih muškaraca u svim medijima. Uz to, zabrinjavajuće je mali broj žena na pozicijama na kojima se donose odluke. Sve ovo su problem s kojima se moramo suočiti i koje moramo iskorijeniti ukoliko želimo da naša djeca odrastaju u zdravom društvu.

Nadamo se da ćemo naredni 8. mart dočekati u boljem, zdravijem, ekonomski stabilnijem bh. društvu u kojem će prava žena biti poštivana, naše majke zaštićene, naše kolegice ravnopravne i naše kćerke zadovoljne.

Služba za informisanje

PODIJELI