Sretan početak nove školske 2019/2020. godine

Sarajevo –  Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović, u ime rukovodstva i članova SSSBiH, svim zaposlenim u osnovnim i srednjim školama, fakultetima i višim školama, učenicima, studentima i njihovim roditeljima želi sretan i uspješan početak školske 2019/2020. godine. Vjerujemo da će biti ispunjena brojnim zajedničkim uspjesima nastavnika i njihovih učenika.

Početak nove školske godine prilika je da ponovo ukažemo na teško stanje u obrazovanju u našoj zemlji. Nažalost, i danas će naša djeca ući u škole u kojima ih zidovi dijele po nacionalnoj pripadnosti, zabranjeno će im biti izučavanje maternjeg jezika, a nastavnici će i ove godine svojim novcem kupovati materijal za rad. Danas plate učitelja nisu jednake na cijeloj teritoriji države iako rade isti posao, a zapošljavanje je još uvijek prekriveno sjenkom nepotizma i korupcije. Svakodnevnica je to u kojoj naši članovi obavljaju jedan od najčasnijih poslova na svijetu. A rade ga časno i ponosno, žrtvujući često i svoje slobodno vrijeme, praznike, vikende kako bi se što bolje pripremili i kako bi svojim učenicima prenijeli maksimum znanja. Bez obzira na sve izazove s kojima se suočavaju, svaka kolegica i kolega bi, da ih pitate, rekli kako bi se, da se mogu vratiti u prošlost, ponovo odlučili za ovaj poziv. Svako dijete kojem su pomogli na dijelu životnog puta kojim je prošlo, dovoljan je razlog za njihov ponos i odlučnost da nastave.

Ovim putem pozivamo sve nadležne da, u skladu sa svojim ingerencijama, učine sve što je neophodno da se navedeni problem prevaziđu i da počnemo obrazovanje posmatrati i tretirati kao jednu od najvažnijih društvenih oblasti, kao što to čine najrazvijenije države u svijetu. Takođe, posebnu podršku upućujemo kolegicama i kolegama u Unsko-sanskom kantonu koji su, nažalost, primorani da svoja prava traže štrajkom zbog kojeg za njih ova školska godina neće početi 2. septembra. Vjerujemo da će prestati diskriminacija zaposlenih u obrazovanju u različitim kantonima i da ćemo konačno doći do usklađivanja primanja svih zaposlenih u ovoj oblasti.

Služba za informisanje

PODIJELI