SSSBiH će organizovati proteste

Sarajevo – S obzirom na trenutno stanje u našoj državi kada je riječ o ekonomsko-socijalnom položaju radnika, inflaciji koja iz džepova građana otima ono malo novca što zarade, te neadekvatnim i/ili nepostojećim reakcijama odgovornih u vlasti, neminovno je da će doći do organizovanja protesta. Savez samostalnih sindikata BiH već dobija inicijative za organizovanje protesta od strane sindikalnih organizacija koje djeluju na terenu. Do sada smo se pokušavali dopisima, inicijativama i zahtjevima prema organima vlasti, prije svega Vladi FBiH, izboriti za zaustavljanje negativnih trendova, usvajanje mjera kojima će se poboljšati ekonomski status radnika, uključujući i usvajanje Zakona o minimalnoj plati. Nažalost svih radnika nismo naišli na razumijevanje, već su, naprotiv, aktuelni pokušaji da se radnici dodatno ponize i očigledno natjeraju na potragu za boljim životom daleko od ove zemlje.

Imajući u vidu navedeno, Savez samostalnih sindikata BiH još jednom upućuje tri (3) osnovna zahtjeva nadležnim na svim nivoima u Bosni i Hercegovini:

  • Suspendujte akcize na gorivo,
  • Ukinite ili smanjite PDV na osnovne životne namirnice,
  • Usvojite Zakon o minimalnoj plati od 1000 KM.

Pomenuti zahtjevi su podržani i od strane Kantonalnog odbora Sindikata metalaca ZDK na njihovoj juče održanoj sjednici i raduje nas da imamo podršku kolega i kolegica iz realnog sektora. Vjerujemo i nadamo se da će se u narednom periodu očitovati i ostale sindikalne organizacije iz svih sektora, posebno realnog, te da ćemo zajedno organizovati proteste.

Služba za informisanje

PODIJELI