SSSBiH pozdravlja rješenje problema sa snabdijevanjem električnom energijom ArcelorMittala Zenica

Sarajevo – Sindikat i uprava ArcelorMittal Zenica d.o.o. održali su sastanak na kojem je uprava kompanije izrazila čvrsto uvjerenje da će Elektroprivreda BiH nastaviti isporuku električne energije i nakon 1. marta ove godine. Rezultat je to jučerašnje odluke Vlade Federacije BiH o usvajanju prijedloga mjera koje imaju za cilj osigurati dovoljne količine električne energije za sve potrošače, domaćinstva i privredu. Time su ujedno stvorene sve pretpostavke za zaključenje ugovora o snabdijevanju električnom energijom svih privrednih subjekata sa Elektoprivredom BiH, u skladu sa ograničenjem cijene iz dopunjenog Zakona o električnoj energiji od 07.01.2022. godine.

Vrlo jasno smo upozorili da bi gašenje proizvodnje u ArcelorMittal Zenica prouzrokovalo trajne i katastrofalne posljedice po radno-pravni i materijalni položaj više od tri hiljade direktno uposlenih radnika, a ukupno 12 hiljada radnika u ovom najvažnijem privrednom lancu u našoj zemlji.

SSS BiH pozdravlja rješenje kojim se otklanja direktna prijetnja egzistenciji više hiljada radnika i omogućava nastavak proizvodnje u gradu čelika, kao i naša energetska neovisnost, koja je, pogotovo u trenutnoj situaciji, imperativ.

Kao subjekt koji mjesecima skreće pažnju na ovaj problem, isključivo u cilju zaštite interesa i položaja radnika, od nadležnih ubuduće tražimo vođenje odgovorne politike koja nas neće ponovo dovesti u situaciju direktne ugroženosti radnih mjesta u realnom sektoru i iznalažanja rješenja u zadnji čas.

Koristimo priliku i da se zahvalimo brojnim radnicima, udruženjima i građanima koji su prethodnih dana uputili izraze podrške i izrazili spremnost da nas podrže na protestima ispred sjedišta Vlade FBiH, kao i medijima koji su pratili našu borbu i aktivnosti.

Služba za informisanje

PODIJELI