Vlada Federacije BiH u vrijeme pandemije okrenula leđa radnicima i penzionerima

Sarajevo – Vlada Federacije BiH je juče usvojenim zaključcima, nažalost, vrlo jasno dala do znanja da joj je kapital važniji od ljudi. Iako smo posljednjih sedmica upozoravali na sve štetne posljedice koje će pandemija Corona virusom izazvati kako na ekonomiju, tako i na radnike u Bosni i Hercegovini i zahtijevali od Vlade FBiH da osigura poštivanje zakona, te da osigura pojačan nadzor inspekcijskih organa kako bi se spriječilo da nesavjesni poslodavci pandemiju iskoriste za otpuštanje radnika koje smatraju viškom ili da umanje njihove plate i naknade.

Ovo što sada vidimo u praksi jeste samo zaštita poslodavaca i njihovog kapitala, a o radnicima niko ne vodi računa. Nažalost i u ovoj situaciji neki gledaju da zarade, a priča o refundiranju gubitaka, svela se samo na interes poslodavaca, a ne radnika. Ako je neko očekivao da će bar ovaj put izvršna vlast zaštititi ljude, radnike, penzionere, nakon jučerašnje sjednice je i posljednja nada nestala. Veliki broj radnika koji živi od prvog do prvog, primoran je da u ovoj situaciji, platu od prošlog mjeseca troši na zalihe hrane i lijekova, pa im je zbog toga još neizvjesnije kako će dočekati naredni mjesec i hoće li ako i zadrže posao dobiti punu plaću zbog odsustva na koje su bili prinuđeni. Uz to, tu su i penzioneri koji sa novcem koji primaju svakog mjeseca ne mogu podmiriti ni osnovne redovne potrebe, a kamo li da sada obezbijede dodatne zalihe hrane, lijekova ili neophodnih higijenskih potrepština.

Zašto Vlada FBiH nije donijela konkretne odluke o osiguranju isplate pune plate svim radnicima koji se nalaze u izolaciji, roditeljima koji su zbog djece primorani da budu na bolovanju ili izolaciji? Zašto nije pokazala poštovanje prema zdravstvenim radnicima koji nesebično rade 24 sata dnevno kako bi osigurali zdravstvenu pomoć i njegu svim stanovnicima, pa im kao Vlada Republike Srbije povećala plate za 10%? Zašto nije donijela odluku o povećanju plate radnicima o komunalnim preduzećima koja danonoćno rade na dezinfekciji zgrada, vozila javnog prijevoza, javnih površina,…? Zašto nije konkretno zaštitila penzionere i naredila isplatu jednokratne pomoći, bar za one koji imaju najnižu penziju? Zašto nije kao Vlada Republike Hrvatske usvojila paket težak nekoliko milijardi kuna koji će poduzetnicima u vrijeme koronavirusa omogućiti odgode plaćanja poreza, doprinosa, ali i rata kredita.

Dok većina vlada u svijetu na sjednicama usvaja konkretne mjere i oslobađa novčane rezerve s ciljem zaštite građana, radnika, penzionera i najosjetljivijih društvenih slojeva, Vlada Federacije BiH tek proglašava stanje nesreće. Što se tiče radnika u Federaciji BiH, stanje nesreće je počelo još prije pet godina kada je imenovana Vlada predvođena premijerom Novalićem.

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović

PODIJELI