Vlada “Korona zakonom” ne štiti ni radnike ni poslodavce, a ni ekonomiju Federacije BiH

Sarajevo – Zašto se naša Vlada ne ugleda na svoje kolege iz regiona koji su realni sektor oslobodili plaćanja doprinosa bez bilo kakvih uslovljavanja, te uvodeći moratorij na kreditne obaveze dodatno dali na značaju tom sektoru i time zaštitili hiljade radnih mjesta i domaću proizvodnju?! Zašto ne zamrzne finansiranje političkih partija i tim novcem ne pomogne ekonomiji?! Da li je moguće da u ovim trenucima Vlada FBiH planira uzeti novac od rudara i komunalnog radnika?! U trenutku kada je već više od 10.000 radnika u Federaciji BiH ostalo bez posla, Vlada Federacije BiH nema nikakvu ideju kako te ljude vratiti na radno mjesto, ali ni kako zaštititi one koji se još uvijek vode kao zaposleni. U državama u regonu se građanima i penzionerima isplaćuju novčani iznosi koji im trebaju bar malo olakšati život tokom pandemije, a Vlada FBiH od radnika planira uzeti u prosjeku 150,00KM.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine došao je u posjed teksta tzv. “Korona zakona” koji je prema našim saznanjima pripremila Vlada Federacije BiH u svrhu ublažavanja posljedica na ekonomiju Federacije BiH izazvanim virusom COVID-19. Analizom teksta nije bilo teško zaključiti da se radi o zakonu koji je pisan u žurbi, na osnovu paušalnih ocjena, nepotpunih informacija i bez snažnog opredjeljenja da se pomogne ekonomiji FBiH i da se sačuvaju radna mjesta. Jedino što je jasno predviđeno ovim zakonom je smanjenje neto plata zaposlenima u javnim preduzećima, organima uprave, agencijama,… čiji je osnivač Vlada FBiH, kantoni i općine. Zakonom nije jasno definisano da li će doći do smanjenja plata i zaposlenima u zdravstvu, policiji, obrazovanju, dok je već predviđeno smanjenje plata zaposlenim u komunalnim preduzećima i rudnicima. Dakle, Vlada FBiH je spremna uzeti novac od onih koji prethodih sedmica, rizikujući svakodnevno svoje živote, odgovorno i revnosno obavljaju svoje radne obaveze i time olakšavaju život stotinama hiljada građana Federacije BiH u vrijeme pandemije.

Zakon predviđa refundaciju uplaćenih doprinosa poslovnim subjektima kojima je zabranjen rad, a koji imaju pad prihoda više od 25% u odnosu na prihod ostvaren u februaru 2020. godine i nisu otpustili radnike. Nijednom riječju Zakon ne tretira sve one poslovne subjekte kojima nije zabranjen rad, a koji zbog pandemije ne mogu raditi u punom kapacitetu i imaju isto tako ogromne finansijske gubitke. Takođe, Vlada je očigledno planirala da poslodavci negdje nadju novac i uplate ga na ime doprinosa, pa da im ona onda taj isti iznos refundira. Postavlja se pitanje kako će poslodavci uopće isplatiti plate i uplatiti doprinose ako imaju potpuni prekid poslovanja i ne ostvaruju dobit. Zašto da bilo ko uplaćuje novac ako će mu taj isti novac biti vraćen u vidu donacije?! Na koji način tu Vlada FBiH konkretno pomaže poslodavcima? Pri tome, nije određen nikakav rok ni za podnošenje zahtjeva za refundaciju niti do kada Vlada FBiH mora izvršiti refundaciju uplaćenih doprinosa. Uz to, imajući u vidu da se na donacije iznad 1.000 KM plaća porez, znači li to da će poslodavcima biti refundirano manje novca nego što uplate, a zbog obaveze Vlade da na dodijeljenu donaciju uplati porez?

Postavlja se, takođe, i pitanje zašto Zakonom nije predviđena obustava isplata naknada svim članovima nadzornih i upravnih odbora, odbora za reviziju, predstavnika skupština, skupštinskih komisija i drugih tijela već njihovo umanjenje za 30%. Riječ je, naime, o dodatnim prihodima pojedinaca i u ovom trenutku bi bilo sasvim logično da se sve vrste naknada po ranije navedenim osnovama do daljnjeg zamrznu.

Na kraju, nejasan je pravni osnov donošenja zakona, članovi su međusobno kontradiktorni, nijednom riječju se ne spominje zaštita i očuvanje radnih mjesta, prava i interesi radnika. Podsjećamo da smo prethodnih sedmica u više navrata upućivali Vladi Federacije BiH konkretne mjere i prijedloge kojima bi se zaštitili i radnici i poslodavci, a samim tim i ekonomija Federacije BiH. Zahtijevali smo, između ostalog, osiguranje poštivanja prava radnika, uključujući i redovnu isplatu plata i naknada u skladu sa zakonskim propisima, pojačan nadzor inspekcijskih organa kako bi se spriječilo da nesavjesni poslodavci pandemiju iskoriste za otpuštanje radnika koje smatraju viškom ili da umanje njihove plate i naknade, da radnicima koji budu primorani biti u izolaciji zbog sumnje da su zaraženi Corona virusom ili moraju biti uz djecu koja su u izolaciji budu isplaćeni puni iznosi plata i naknada za period koji provedu u izolacij, te puno poštivanje Zakona o radu, posebno člana 81. stava 3 kojim se propisuje da radnik ima pravo na naknadu plate za vrijeme prekida rada do kojeg je došlo zbog okolnosti za koje radnik nije kriv (visa sila, privremeni zastoj u proizvodnji, elemntarne nepogode is l.). Nažalost, do danas nijedna predložena mjera nije usvojena niti je “Korona zakonom” tretirano nijedan od zahtjeva Saveza samostalnih sindikata BiH.

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović

 

 

 

PODIJELI