Vodič za unapređenje biosigurnosti u proizvodnim objektima

Zenica – Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je danas objavio i učinio dostupnom u elektronskom formatu brošuru “Vodič za unapređenje biosigurnosti u proizvodnim objektima”. Ona je rezultat znanja i aktivnosti stručnjaka Instituta u toku priprema i samog protupandemijskog djelovanja od početka ove godine. Brošura se besplatno može preuzeti ovdje vodic_za_unapredjenje_biosigurnosti_INZ

Vodič je namjenjen svim proizvodnim pogonima koji su pogođeni nekom biosigurnostnom prijetnjom, a direktan povod je aktuelna pandemija novog koronavirusa Covid-19. Biosigurnosne mjere se primjenjuju radi smanjenja rizika unosa bakterija, virusa ili drugih mikroorganizama u životnu i radnu sredinu ljudi. ove mjere su se pokazale kao najbolje u sprečavanju unosa zaraze ili preveniranja kao i kod suzbijanja širenja zaraze, a  primjenjuju se i kod prestanka opasnosti od širenja zarazne bolesti.

Cilj vodiča je da pomogne organizacijama da adekvatno procijene potencijalne krizne situacije, gdje bi moglo doći  do širenja zarazne bolesti, te da urade svoje planove samokontrole i mjera, specifičnih za njihov proizvodni proces i radno okruženje. U vodiču se nalaze preporuke za kreiranje internih planova zaštite i njihov primjenu kod krizne situacije uzrokovane zarazom u nekoj kompaniji, bez obzira na njenu veličinu, osnovni grafikoni potrebnog postupanja, kao i uzorci neophodnih formulara u ovakvim situacijama.

Izvor: inz.ba

PODIJELI