Zahvalnica američkog sindikata Savezu samostalnih sindikata BiH

Na adresu Saveza samostalnih sindikata BiH stigla je zahvalnica kolega iz američkog sindikata kojima smo uime našeg rukovodstva i članova uputili pismo podrške u njihovoj borbi. Trenutno je 34.000 radnika kompanija Ford, General Motors and Stellantis u štrajku. U pismu koje je uputio Shawn Fein, predsjednik UAW stoji:

12. oktobar 2023.

Selvedin Šatorović
Predsjednik
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine
sssbih@sssbih.com

 

U ime milion aktivnih i penzionisanih članova Međunarodne unije, Udruženih radnika za automobilsku, avio i poljoprivrednu opremu Amerike (UAW), pišem da izrazim svoju duboku zahvalnost za vaše riječi solidarnosti i podrške tokom našeg štrajka. Trenutno, hiljade naših članova u Fordu, General Motorsu i Stellantisu štrajkuju protiv nepravedne plate, poništenih beneficija i nedostatka sigurnosti posla. Hiljade drugih rade pod isteklim ugovorom i čekaju da ustanu ako budu pozvani.

Velike tri američke auto kompanije ostvarile su rekordni profit od velike recesije. Vrijeme je da radnici UAW-a imaju koristi od prosperiteta kompanija i budu nagrađeni za svoj naporan rad i žrtvu tokom godina. Za članove UAW-a koji hodaju u kolini, nema ništa moćnije od osjećaja solidarnosti braće i sestara iz sindikata iz cijelog svijeta. To je dar koji podiže moral i ohrabruje radnike da budu jedan dan duže i jedan dan jači od kompanije.

Hvala vam na ukazanoj solidarnosti.

UAW neće zaboraviti vašu ključnu podršku tokom naših štrajkova. Pravda i poštena radna praksa nikada neće biti postignuta širom svijeta ako svi zajedno ne radimo i ne ustajemo zajedno!

U solidarnosti,

Shawn Fain

Predsjednik, UAW

 

Služba za informisanje

PODIJELI