Zaključci Vanredne skupštine Sindikata metalaca ZDK

Zenica – Vanredna skupština Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, koji predstavlja više od četiri hiljade metalaca iz firmi ArcelorMittal Zenica, Mann Hummel Tešanj, Pobjeda Tešanj, Preis Usora, Excel Maglaj, Prevent FAD Jelah i Željezara Zenica, je na sjednici održanoj 18.12.2021. godine u Zenici, razmatrajući aktuelnu, vrlo složenu situaciju u metalskom sektoru i položaj radnika, usvojila sljedeće

                                                  Z A K LJ U Č K E

– Vanredna skupština Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona  zahtijeva od Vlade Federacije BiH  da hitno donese mjere koje će onemogućiti poskupljenje električne energije  za privredu u procentu većem od iznosa eventualnog povećanja troškova proizvodnje električne energije.  Poskupljenje cijene električne energije, prema ugovorima za narednu godinu koje Elektroprivreda već dostavlja privrednim subjektima u iznosu većem i od 300 posto, izazvalo bi  katastrofalne posljedice za realni sektor u vidu zatvaranja firmi, reduciranja proizvodnje, mogućeg otpuštanja  više hiljada radnika, smanjenja  i kašnjenja plaća ili slanja radnika na čekanje.  S druge strane, značajnije povećanje cijene električne energije  će od poslodavaca općenito biti korišteno kao izgovor da ne prihvate više nego realne zahtjeve sindikata za povećanje plaća radnika u metalskoj industriji i realnom sektroru općenito, što će biti dvostruki udar na njihov ionako težak materijalni položaj i standard. U konačnici, ukoliko izostanu mjere Vlade, sasvim sigurno ćemo svjedočiti još većem egzodusu radnika iz ove zemlje, padu izvoza, javnih, budžestkih i vanbudžetskih prihoda, posebno  doprinosa, poreza, padu kupovne moći, te  masovnom osiromašenju građana, što će  biti i ogroman sigurnosni izazov i rizik.

– Vanredna skupština Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona daje punu podršku aktivnostima Saveza samostalnih sindikata BiH koje se poduzimaju u cilju donošenja Zakona o minimalnoj plaći, koji je u formi nacrta podržalo svih 12 klubova parlamentarnih stranaka. Od Parlamenta Federacije BiH tražimo odgovoran odnos i hitno donošenje Zakona o minimalnoj plaći u skladu sa prijedlogom sindikata. Ujedno, od Parlamenta Federacije BiH tražimo da ne prihvati prijedlog autentičnog tumačenja člana 78. Zakona o radu, koji je utvrdila Vlada Federacije na sjednici održanoj 09.12.2021. godine. Ovim tumačenjem, ponovo se krijući iza javnog sektora, Vlada bi suštinski promijenila smisao zakonske odredbe o najnižoj plaći,   prekršila bi Konvenciju  Međunarodne organizacije rada  broj 98 odnosno ograničila pravo na kolektivne pregovore, prekršila  odredbu člana 77. Zakona o radu o pravu na jednaku plaću za rad jednake vrijednosti,  i u konačnici pokušala osujetiti i obesmisliti donošenje Zakona o minimalnoj plaći kako je to predložio SSS BiH.

– Vanredna skupština Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona traži hitno donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu koji je u septembru prošle godine predložio Savez samostalnih sindikata BiH, a  koji je nedavno  prihvaćen od strane parlamentarnog  Odbora za rad i socijalnu politiku i Zakonodavno-pravne komisije Parlamenta FBiH, sa jasnim zahtjevom da federalna Vlada pripremi nacrt ovih izmjena i dopuna i uputi ga u dalju proceduru.

– Vanredna skupština Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona skreće pažnju svim institucijama vlasti, svim političkim i drugim faktorima, da bez metalskog i realnog sektora koji stvara novu vrijednost i puni sve budžetske i vanbudžetske fondove, ova država i ovo društvo nema nikakvu perspektivu, te od navedenih faktora zahtijeva da prioritet u njihovom radu bude stvaranje što boljih uslova života i rada najvećem bogatstvu koje ova država ima, a to su njeni radnici.

PODIJELI